A szlovén püspökök új helyszínt javasolnak a Huda Jama-i mészárlás áldozatainak újratemetésére

Kitekintő – 2016. szeptember 1., csütörtök | 18:12

Vita alakult ki a szlovén kormány és a délszláv állam katolikus püspöki kara között, hogy hova temessék a titóista partizánok által több mint hetven éve lemészárolt civilek maradványait, melyek a Huda Jama-i tömegsírból kerültek elő – közölte a szlovén sajtó augusztus 31-én.

A püspökök úgy vélik, hogy előbb azonosítani kell a meggyilkolt civileket, majd fel kell ajánlani hozzátartozóiknak, hogy a családi sírhelyen temethessék el őket. A szlovén kormány nemrég 800 ezer eurót különített el arra, hogy a közel háromezer áldozatot – akiket a partizánok a második világháború befejezése után néhány hét leforgása alatt végeztek ki – exhumálják, és hamvaikat áthelyezzék a maribori emléktemetőbe.

A szlovén püspöki konferencia úgy ítélte meg, hogy a kormány által javasolt maribori helyszín nem megfelelő az újratemetésre. Ők erre a célra a Ljubljanától nyolcvan kilométerre keletre fekvő teharjei temetőt javasolják, mert szerintük az emberek azt már elfogadták emlékhelyként.

A második világháborúban, Olaszország 1943. szeptember 3-i kapitulációját követően a németek a partizánellenes félkatonai, illetve rendőri alakulatokból létrehoztak egy szlovén segédhadsereget, melynek tagjait nevezték honvédeknek (domobranci). A mozgalom az önkéntes kommunistaellenes rendőrség utódszervezeteként jött létre. A második világháború befejezése után 5000 honvédet Teharjébe  szállítottak, közülük 4000-et a partizánok azonnal ki is végeztek német kötődésük miatt.

A Huda Jama-i elhagyott bányában 2009-ben bukkantak rá 432 mumifikálódott holttestre. A történészek szerint a szomszédos barlangokban további 2200-2500 áldozat maradványai lehetnek még. Az áldozatokat – akik között nők és gyerekek is voltak –, teherautókkal hozták a bányába, ahol kivégezték őket.

A vesztőhely felfedezése megrázta a szlovén társadalmat, annak ellenére, hogy az országban sokan feltételezték létezését. A Huda Jama-i mészárlás miatt soha senki ellen nem indítottak eljárást Szlovéniában, még az ország 1991-es függetlenné válása után sem.

A partizánok 1945 májusában az ausztriai Bleiburg közelében, a szlovéniai Kocevski Rog mellett és a maribori úton alig néhány nap alatt tízezreket végeztek ki, közvetlenül a második világháború befejezése után a legnagyobb tömegmészárlást hajtva végre ezzel Európában.

Az egyházi vezetők szerint a civil szervezetekkel együttműködve a kormánynak mielőbb emlékparkot is ki kell alakítania Huda Jamában. A kabinet ugyanakkor attól tart, hogy a vesztőhely „antikommunista zarándokhellyé válhat”, amellyel visszaélhet a napi politika.

Joze Dezman, a kormány által megbízott illetékes bizottság elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a teharjei temető átfogó felújításra szorul, ráadásul a ravatalozója is túl kicsi, ezért nem alkalmas több ezer ember eltemetésére.

Dezman elmondta, hogy 800 áldozatot már exhumáltak, őket a dobrovai emléktemetőben, Mariborban temetik el. Hozzátette, hogy a teljes feltárás és a vizsgálati eljárások további 17 hónapot vesznek igénybe.

A második világháború időszakából Szlovénia egész területén eddig 600 kisebb-nagyobb tömegsírt találtak.

Forrás: MTI

Fotó: Arhiva.Dalje.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria