A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a nemzetközi ministránszarándoklaton

Hazai – 2018. augusztus 15., szerda | 13:55

Július 28. és augusztus 4. között rendezték meg a 12. Nemzetközi Ministránszarándoklatot Rómában. A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a találkozón.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Néhány résztvevő személyes hangú, rövid véleményét tesszük közzé a zarándoklatról. A részletes úti beszámoló a Szombathelyi Egyházmegye honlapján olvasható.

„Utazásunk elején kicsit féltünk, milyen lesz a társaság, de a hét végéhez közeledve egyre jobban megismertük egymást. Öröm volt eltölteni azokkal egy hetet, akikkel ugyanazt a szolgálatot végezzük elszórtan az egyházmegyénkben, kisebb-nagyobb templomokban. Számomra a legszebb élmény, hogy láthattuk a Szentatyát, Ferenc pápát élőben, valamint a Szent Péter-bazilika külső-belső, illetve éjszakai szépségét. Csodálatos volt látni a történelmi emlékeket – például a Colosseumot, Forum Romanumot, Trevi-kutat –, amelyekkel könyvekben és tanórák keretein belül is találkozhatott az ember. Hazatérve azt kell mondanunk, hogy Róma méltó az Örök Város elnevezésre. Köszönjük a lehetőséget az egyházmegyének, a plébániáknak, valamint az atyák szervezését, és köszönet minden ministránsnak, akikkel egy vidám, szép hetet tölthettünk!” (Horváth Tamás, Sarlós Boldogasszony-székesegyház, Szombathely).

„Számomra a legnagyobb élmény az volt, hogy Szent II. János Pál pápa sírjához eljuthattam, és imádkozhattam is ott. Valamint a péntek délutáni fürdés a csöpögő esőben” (Szajkó Péter, oladi plébánia).

„Legnagyobb élményem a borzalmasan jó hangulat. Minden nagyon tetszett, de kiemelném a Pantheon épületét és a közös magyar misét” (Szabó Kristóf, szécsiszigeti plébánia).

„A rengeteg élmény közül talán a kedden tartott közös szentmisénk érintett meg leginkább, amikor a Vatikánon belül, a Szent Anna-templomban mutatott be misét János atya és József atya. Továbbá hatalmas erővel töltött el, hogy imádkozhattam Szent II. János Pál pápa sírjánál a családomért, szeretetteimért és hivatásomért” (Vigh Balázs, Mária Magdolna-plébánia, Zalaegerszeg).

„Számomra a legnagyobb élmény a zarándoklat során a magyar mise volt. Kevés olyan alkalom van, amikor ennyi fiatallal együtt szentmisén vehetünk részt, pláne külföldön” (Pácsonyi Péter, csesztregi plébánia).

„Hazafelé sokféle élmény kavargott a fejemben, legfőképpen, hogy láthattam élőben a pápát, hiszen nem mindenkinek adatik meg ez a lehetőség. Sok mindent néztünk meg a városban néhány nap alatt; egyszerűen felfoghatatlan, hogy mennyi látnivaló van Rómában. Nekem a Szent Péter tér tetszett a legjobban. Azt kell, hogy mondjam, nagyon szerencsés voltam, hogy ilyen sok kedves emberrel zarándokoltam. Ezután az élmény után még több szeretettel és készséggel fogok ministrálni a templomban” (Kovács Márton, felsőszölnöki plébánia).

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria