A Születés-bazilika lekerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájáról

Kitekintő – 2019. július 3., szerda | 19:20

A palesztinai Betlehemben Jézus születésének helye 2012 óta a világörökség része. Az UNESCO június 30-i döntése értelmében lekerült a veszélyeztetett helyszínek listájáról. A határozatot a Világörökség Bizottság 43. ülésén hozták meg az azerbajdzsáni Bakuban.

A döntést a július 2-án kiadott közlemény azzal magyarázza, hogy magas színvonalú restaurációs munkát végeztek a tetőn, a külső homlokzaton, a mozaikokon és a templom bejáratain. A bazilika állapota korábban a beázások miatt nagyon leromlott. A bizottság értékelte, hogy félretették azt a tervet, miszerint a Jászol tér alatt folyosót építenek. Örömmel üdvözölte továbbá a helyszín megóvására kidolgozott tervet.

A Születés-bazilika Palesztinában található, Jeruzsálemtől tíz kilométerre délre azon a helyen, amelyet a keresztény hagyomány a 2. század óta tekint Jézus születési helyének. Az első templomot Kr. u. 339-ben építették itt. A 6. században egy pusztító tűz után új épületet emeltek a helyén, amely őrzi az eredeti templom míves mozaikpadozatát. Az épületegyüttesben ma latin és görög ortodox rítusú, ferences és örmény szerzetesházak, valamint templomok, tornyok, teraszos kertek tálalhatók, és egy zarándokút vezet erre.

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájának célja, hogy tájékoztassa a nemzetközi közösséget azokról a körülményekről, amelyek veszélyeztetik a világörökség listáján szereplő helyeket, továbbá az is feladata, hogy a helyreállításra ösztönözzön. Ezek a körülmények kötődhetnek fegyveres konfliktusokhoz, természeti katasztrófákhoz, nem megtervezett urbanizációhoz, orvvadászathoz, szennyezéshez vagy más okokhoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria