A templom nem múzeum, hanem élő tér – Pécsi szabadegyetem a gazdasági felelősségről

Hazai – 2018. május 18., péntek | 11:05

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemének május 16-i alkalmán a gazdasági felelősségről fejtették ki gondolataikat az előadók a pécsi Magtár Látogatóközpontban.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A pécsi szabadegyetem most véget érő szemesztere folyamán a felelősség fogalmát vizsgálták az előadók hónapról hónapra új szempontból.

Májusban a gazdasággal, felelős gazdálkodással kapcsolatban Udvardy György pécsi megyéspüspök az Egyház gazdálkodásra vonatkozó tanítását és irányelveit ismertette. Az egyházi törvénykönyv világosan meghatározza, mik az egyházi javak céljai – ennek alapján elsősorban az istentiszteleteket kell méltó módon biztosítani, majd a szegényekről kell gondoskodnia az Egyháznak, valamint biztosítani az evangelizációt és az evangélium hirdetőinek, azaz a papságnak a megélhetését. Így minden egyházi szervezet gazdálkodása ezen célokat szolgálja. Krisztus példája ebben is előttünk áll, hiszen értünk szegénnyé lett – mondta a főpásztor.

A keresztény ember egyéni vagyonával kapcsolatban úgy fogalmazott a püspök, hogy a személyi tulajdon védelme mellett nagyon fontos feladat mások segítése. Az Egyház számos esetben közfeladatot lát el, ehhez pedig állami forrásokra is jogosult. A hitélet támogatása, a normatív támogatások (például köznevelési és szociális intézmények esetében) vagy a céltámogatások ilyen kormányzati összegek. Külső forrásokat is megpályázhatnak Magyarországon az egyházak, ez azonban nem minden országban van így. Az uniós források egyházi felhasználása országonként eltér – ismertette Udvardy György.

A Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója, Dohóczki Péter azzal a kérdésfelvetéssel kezdte előadását, hogy lehet-e szándékosan felelőtlenül gazdálkodni. Ismertette azokat a gazdasági elveket, amelyek alapján az egyházmegye gazdaságát vezeti: véleménye szerint prudens, hitelmentes, építkező-renováló és külső forrásokat felhasználó egyházmegyét kell létrehozni. Bemutatta, milyen területeken kell gazdálkodnia a püspökségnek, és örömmel osztotta meg tapasztalatát, hogy amikor valamilyen formában elindul egy folyamat, például forrást szerez a fenntartó egy templom külső rendbetételére, akkor megpezsdül a közösség, és saját költségből a templom belsejét is megújítják. Így szolgálhatja a gazdaság az egyházi érdeket – fogalmazott a gazdasági vezető.

Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát az apátsági gazdaság fellendítését mutatta be. A szerzetesközösség a maradandó és változó, a tradíció és az innováció együttes megjelenésével ad értéket, és válik gazdaságilag is gyümölcsözővé. Ismertette azokat a szervezeti egységeket, amelyekről az apátság gondoskodik. Mint mondta, fel kell ismerni, hogy az intézmények (plébániák, oktatási intézmények) intellektuális, szellemi tartalmat adnak a vállalkozóknak (például a szőlő- és erdőgazdálkodásban dolgozóknak), akik viszont a gazdasági támogatáson túl vállalkozói látásmódot és üzleti szemléletet adhatnak az elsősorban szellemi tevékenységet végző egységeknek.

A szabadegyetem ősszel új témákkal és új előadókkal folytatódik.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria