A tenger káplánjai – Ferenc pápa a Stella Maris szervezet küldöttségét fogadta

Ferenc pápa – 2019. június 28., péntek | 13:24

Ferenc pápa június 27-én, csütörtökön délelőtt fogadta a vatikáni Kelemen teremben a Stella Maris szervezet mintegy százfős küldöttségét. Ez alkalomból a Stella Maris káplánjai ugyanolyan jogosultságokat kaptak a Szentatyától, mint az irgalmasság misszionáriusai.

A világkereskedelem döntő része tengeri úton történik, és a világ élelmezésének egyik pillére a halászat. Az e két szektorban dolgozók lelkigondozása a számokon túl is óriási feladat, hiszen olyan sajátos kihívásokkal kell szembenézniük, mint a mind gyakoribb időjárási viszontagságok, az otthontól való távollét, a kalózkodás és az emberkereskedelem veszélyei. Ebben a kemény próbákat megtapasztaló világban kell a káplánoknak, lelkipásztori asszisztenseknek és önkénteseknek helytállniuk, hogy a nyílt vizeken és a kikötőkben Isten atyai szeretetét és a testvéri szeretetet hirdessék – hangsúlyozta Ferenc pápa beszédében, melyet csütörtökön délelőtt mondott a Stella Maris lelkipásztori szolgálattal foglalkozó szervezet küldöttsége előtt.

A Szentatya arra emlékeztette a káplánokat, hogy a világ háromszáz kikötőjében végzett kemény szolgálatukra napról napra nagyobb szükség van, hogy lelki és anyagi segítséget nyújtsanak a tengerészeknek, a halászoknak és családjaiknak. A világ kereskedelmének 90 százaléka tengeri úton történik, így a mai társadalom alapvetően függ a tengerészeti ipartól. Tengerészek nélkül megállna a világ gazdasága, halászat nélkül a világ számos részén éheznének. A pápa nagyrabecsüléséről biztosította a tengerészeket és a halászokat, akik hosszabb időszakokon át családjuktól sok ezer kilométerre dolgoznak.

Éppen a távolra szakadás miatt a tengerészek és halászok élete elszigetelődik a családtól és az otthontól. Sokszor visszaélések és igazságtalanság fenyegeti őket, mint az emberkereskedelem csapdái és a kényszermunka. Olykor nem kapják meg a munkabérüket, vagy egyszerűen távoli kikötőkben hagyják őket. A tengeri viharok és hurrikánok természeti csapásain túl a kalózok és terroristák támadásainak is ki vannak téve, időnként pedig nem fogadják őket szívesen a kikötőkben.

Ferenc pápa missziós küldetésükre emlékeztette a Stella Maris káplánjait és önkénteseit, arra buzdítva őket, hogy ennek jegyében vigyék el az örömhírt a tengerészet sokrétű világába. A hajók fedélzetén tett látogatásaik révén a tenger embereit a maguk konkrét körülményei között találják meg.

Szenvedélyes odaadottsággal és mégis tapintattal tegyék számukra lehetővé, hogy megnyissák a szívüket, ami rendkívül fontos azok számára, akiknek egyébként nem áll rendelkezésére ez a lehetőség.

Tehát az első feladat a meghallgatás, hogy beszélhessenek lelki és anyagi terheikről. A pápa megduplázott erőfeszítésre biztatta a Stella Maris munkatársait, főként az olyan problémákkal szemben, melyeknek forrása az emberi kapzsiság; sok embernek visszaadhatják emberi méltóságukat.

Munkájuk különösen fontos a kikötőkben, ahol a puszta jelenlétük már felhívás Isten atyai szeretetére és arra a tényre, hogy Isten előtt mindnyájan az ő gyermekei és így egymás testvérei vagyunk. Ebben a megközelítésben az emberi személynek feltétlen elsőbbsége van minden egyéb érdek fölött. A Szentatya utalt az Egyház társadalmi tanításának kompendiumára: „Azok az emberek, akiket Isten szeretete újjáteremtett, képesek arra, hogy megváltoztassák az emberi kapcsolatok szabályait és minőségét, sőt még a társadalmi struktúrákat is: olyan személyek ők, akik békét hozhatnak ott, ahol konfliktusok vannak, testvéri kapcsolatokat teremthetnek és tarthatnak fenn ott, ahol gyűlölet uralkodik, képesek keresni az igazságosságot ott, ahol az ember ember általi kizsákmányolása hatalmasodott el. Csak a szeretet teszi lehetővé az emberek közötti kapcsolatok radikális megváltoztatását. Minden jóakaratú ember, aki magáévá teszi ezt a lehetőséget, képessé válik az igazságban és a jóságban ismerni fel az igazságosság és az emberi fejlődés mérhetetlen távlatát”.

A Stella Maris munkatársait a pápa jó példákban gazdag történetükre emlékeztette. Jövőre ünneplik ugyanis a skóciai Glasgow-ban a 25. világkongresszusukkal a tengeri lelkipásztorkodás alapításának centenáriumát, ahol az Egyház e missziója megszületett. Az évforduló jó alkalom az emlékezésre, hogy megkülönböztessünk a jelenben, és a jövőbe tekintsünk. XI. Piusz pápa azt akarta, hogy a Stella Maris szolgálata terjedjen ki minden óceánra és tengerre, az összes földrész minden partján.

Ebben az apostoli távlatban Ferenc pápa rögtönzött szavakkal a következő bejelentést tette: „Még egy szót szeretnék szólni a szív békéjéről: Sok tengerész lelkiismereti problémákkal fordul a káplánokhoz és papokhoz, amiket soha nem tudtak korábban elrendezni ezen körülmények között, távol az otthontól, a hazától. Ilyen esetekben talán egy beszélgetés a káplánnal segít abban, hogy megnyíljon a remény távlata.

És azért, hogy segítsük az irgalmasságot, én a tengerészek és halászok minden káplánjának megadom azt az engedélyt, amit megadtam az irgalmasság misszionáriusainak. Így békét szerezhettek sok szívnek.”

A Szentatya végül apostoli áldását adta a Stella Maris káplánjaira és önkénteseire, azt kérve, hogy imádkozzanak érte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria