A tervezett ütemben halad a veresegyházi Szentlélek-templom építése

Hazai – 2016. március 12., szombat | 18:52

Több százan vettek részt péntek délután a veresegyházi római katolikus plébániánál tartott ünnepi eseményen, amelyen az épülő Szentlélek-templom toronysisakját emelték a helyére – tájékoztatta a szerkesztőséget Petneházy András, az egyházközség tagja.

Az eredetileg március 4-ére tervezett munkát a rossz időjárás miatt egy héttel későbbre halasztották. Az eseményen részt vett Beer Miklós váci megyéspüspök, Nagy László főépítész, a Szentlélek-templom tervezője, Molnár Zsolt plébános és Pásztor Béla polgármester is.

A helyszínen a jelenlévők láthatták a leendő új templom három, különböző nagyságú harangját, ezek közül a legnagyobb megkongatására kezdték el a daruval fölemelni a toronysisakot. A munka befejezésekor már mindhárom harang megszólalt.

Tavaly pünkösdkor került sor a Szentlélek-templom alapkőletételére, a templom felszentelése a tervek szerint május 14-én kerülhet sor.

A tetőfedés, a festett üvegablakok behelyezése és a templom külső festése már megtörtént, az épületen belül zajló szakipari munkálatok is a végükhöz közelednek, így várhatóan nem lesz csúszás az átadással. Az építkezést az tette szükségessé, hogy az utóbbi évtizedekben a katolikus közösség száma jelentősen megnőtt, és a régi, copf stílusban épült Szent Erzsébet-templom már kicsinek bizonyult a közösség befogadására. A tervek szerint a jelenleg felújítás alatt álló Szent Erzsébet-templomban helyet kap majd egy egyháztörténeti kiállítás, de emellett a liturgikus funkció is megmarad.

Az építkezés munkálatairól rendszeresen ad tudósítást a Szentlélek-templom facebook-oldala, valamint a helyi televízió híradója is. A Szentlélek-templom építésével egy időben zajlik a plébánia épületének felújítása is, ami várhatóan a templomszentelésre be is fejeződik; jelenleg az új tetőszerkezet ácsolását végzik.

Fotó: Veresegyház.Váciegyházmegye.hu; MTI/Balaton József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria