A tiranai érsek Ferenc pápa albániai látogatásáról

Kitekintő – 2014. augusztus 2., szombat | 9:16

Rrok Mirdita, az albán főváros érseke arról számolt be, hogy nemcsak a katolikusok, hanem az ország minden lakója nagy tisztelettel és megbecsüléssel tekint a Szentatyára. A Vatikáni Rádió interjúját olvashatják.


– 12 év telt el II. János Pál pápa Albániában tett látogatása óta. Milyen változások történtek azóta az albán egyházban és társadalomban?

– Szent II. János Pál pápa látogatása olyan volt, mint egy simogatás a vértanú egyház megtépázott testén. A fényesség napja volt az egész nemzet számára. A pápa újraszervezte az egyházi hierarchiát, és felszentelte az első négy püspököt. E négy püspök között voltam én is, és a szertartásban a Szentlelket hívó invokáció az egész egyház testét életre keltette. Az azóta eltelt két évtizedben az egyház nagyon megváltozott. Ma már helyi születésű papok szolgálnak, van számos férfi és nő szerzetes, akiknek a buzgó tevékenységet folytató sok misszionárius fokozatosan átadja a stafétabotot. Albániában a Katolikus Egyház sok helyütt jelen van a társadalmi szolgálatokban, most azonban arra kell figyelnünk, hogy ne legyünk statikusak, egy helyben topogók. Ferenc pápa látogatása ezért új frissességet jelent majd, felráz bennünket a beidegződésekből, és segít, hogy újraéljük az evangélium örök újdonságát. Az albán társadalom is nagy változást élt át, de a kihívások mindig ugyanazok: a korrupció, a szegénység, a munkanélküliség, a szervezett bűnözés és az igazságtalanság helyzetei.

– Ferenc pápának ez lesz az első látogatása az európai kontinensen. Azt is mondhatnánk, hogy a pápa Európa perifériájával kezdi?

– Ha az anyagi helyzetet állítjuk a központba, akkor Albánia valóban Európa perifériája. Ám a mi nemzetünk gazdag értékekben. Nálunk van a legtöbb fiatal a földrészen. Az elvándorlási hullámok ellenére a család még ma is erős, az időseket tisztelik, meghallgatják és gondozzák. Nálunk a vallások békében élnek egymás mellett. A diktatúra traumája és a közelmúlt mérhetetlen szenvedése ellenére nem estünk bele a társadalmi osztályok új harcának csapdájába, és megőriztük a társadalmi békét. Elmondhatjuk tehát, hogy Ferenc pápa egy olyan néppel találkozva lép az európai földrészre, amely nagyon sokat szenvedett, de nagyon sokat is adott Európának.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria