A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta a Nobel-békedíjat

Kitekintő – 2015. október 9., péntek | 17:40

„Boldogok vagyunk, mert ez elismerés és buzdítás a tunéziai demokrácia számára” – kommentálta P. Jawad Alamat, a Pápai Missziós Művek helyi igazgatója a hírt, hogy idén a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték a Nobel-békedíjat a plurális társadalom felépítéséhez való hozzájárulásukért.


Tunéziai békeaktivisták kapták idén a Nobel-békedíjat – jelentették be október 9-én Oslóban. A norvég fővárosban ülésező Nobel-bizottság indoklása szerint a négy országos szervezetből álló egyesülés, a Nemzeti Párbeszéd Kvartett sokat tett azért, hogy Tunézia ne süllyedjen polgárháborúba, és létrejöjjön a plurális demokrácia intézményrendszere. A Nobel-bizottság azt reméli, hogy a tunéziai kormánypárt és ellenzéke közötti „nemzeti párbeszéd” követendő példa lesz más országok számára is.

A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett elnevezésű szervezet tagjai a tunéziai civil társadalom négy legjelentősebb szervezete: a Tunéziai Általános Munkásszakszervezet, a Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézműves Konföderáció, a Tunéziai Emberi Jogi Liga és a Tunéziai Ügyvédi Kamara. Az egyesülés 2013-ban jött létre. Azon dolgoztak, hogy Tunézia végre kikerüljön a politikai patthelyzetből két ellenzéki meggyilkolását követően (Choukri Belaid és Mohammed Ibrahim), lehetővé téve az ország számára a demokratikus átmenet folytatását.

„Nem élünk könnyű helyzetben, a terrorizmus és a szegénység ellen küzdünk. A Nobel-békedíj nagy megerősítés és megtiszteltetés Tunézia számára, amelyre nemcsak úgy tekintenek, mint az arab világ földrengését elindító országra, amely forradalmával elindította a többi ország rezsimjeinek felforgatását, hanem úgy is, mint egy olyan országra, amely elindult egy úton a demokrácia felé, ami nehéz, de lehetséges az arab-muzulmán világban” – mondta P. Jawad Alamat.

„Ösztönzést jelent Tunézia számára, de egyben erős jelzés is az arab világ többi része és Európa felé, mert megmutatja, hogy egy arab országban a terrorizmus, a társadalmi és gazdasági feltételek okozta akadályok ellenére lehetséges a békés véleménycsere a párbeszéd és a kölcsönös tisztelet alapján” – mutatott rá a Pápai Missziós Művek tunéziai igazgatója, végül hozzátette: „Hála az Úrnak és minden embernek, akik ezt az elismerést megadták Tunéziának.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria