A vallási és zarándokturizmus vonzerejét növelnék Erdélyben

Külhoni – 2014. december 19., péntek | 11:40

A csíksomlyói Pro Educatione Egyesület és a nagyváradi Posticum keresztény szellemiségű ifjúsági és kulturális központ közös projektje a vallási és zarándokturizmus vonzerejének növelését célozza Erdélyben. A Gyulafehérvári Caritas tudósítása.

A két szervezet együttműködésének célja a vallási és zarándokturizmus vonzerejének növelése Erdélyben, két stratégiai pont – Csíksomlyó és Nagyvárad – összekapcsolásával.

A projekt első lépéseként a szervezetek munkatársai feltérképezik a gyulafehérvári és nagyváradi egyházmegyékben közösségi céllal létrehozott infrastruktúra – tanulmányi házak, közösségi központok – intézményi potenciálját, valamint ezek programkínálatát. Ezt követően egységes kiadványban jelenítik meg a zarándokok részére nyitott és igénybe vehető intézményhálózatot.

A két szervezet ezenkívül  nem formális képzési, valamint művészeti-kulturális programokat szervez a két helyszínen: 2015 tavaszán egy lelkigyakorlatot és Nagyböjti időutazás címmel élménykiállítást szerveznek Csíksomlyón a Posticum programjai sorában. Nagyváradon pedig mentálhigiénés képzés valósul meg az együttműködésnek köszönhetően.

A lelki programok mellett egy gyakorlati tudást adó, egészséges élelmiszerek előállítását előmozdító képzést indítanak Nagyváradon. Ennek első elemeként hozzáférhetővé tették a váradi és környékbeli lakosoknak a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programja Székelyföldön már kipróbált és jól működő képzési ajánlatát: az érlelt sajt készítéséről tanulhattak a szervezet munkatársától, Portik Hegyi Lóránd sajtkészítőtől. A résztvevőket megismertették a joghurtkészítés, a tejtermelés, a fejési technikák, a fejőgép működése, a tej raktározása és a sajtkészítés folyamatának témaköreivel.

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria