A vallási hagyományokról szólt a húsvét előtti püspöki katekézis Pécsett

Hazai – 2018. március 23., péntek | 18:20

Katolikus vallásgyakorlatokról és szokásokról tartott katekézist Udvardy György pécsi megyéspüspök március 22-én este Pécsett, a Dóm Kőtárban.

Számos olyan katolikus szokás vagy tradíció van, amelyek napjainkban már kevéssé érthetőek – a hagyomány miatt a hívek többsége megtartja ezeket a szokásokat, ám nem árt tisztázni a valódi jelentésüket. A szentelmények közül a főpásztor beszélt a szenteltvízről, a szentképekről, a szobrokról, az érmékről, a skapuláréról, az ereklyékről, továbbá szó volt a csodák kérdéséről és az angyalok szerepéről is. Számos vallásgyakorlat, szokás nem feltétlenül a liturgiához kapcsolódik, hanem az emberek mindennapjaiban jelentkezik.

„Generációról generációra adjuk át hagyományainkat, a vallási hagyományokat is. Ha megismertetjük az utánunk következő nemzedéket például egy öltözködési formával vagy étkezési szokással, fontos, hogy annak a jelentését, a lényegét is átadjuk. Így van ez a vallási szokásainkkal is, melyek lényege, hogy a hagyományokban megjelenő tettek, tárgyak a hitünkben megerősítve minket Istenre irányítják a figyelmünket” – mutatott rá Udvardy György.

A katekézis meghallgatható a Pécsi Egyházmegye honlapján keresztül.

A püspöki katekézisek sorozata április 26-án folytatódik a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban 18 órakor kezdődő szentmisét követően a Dóm Kőtárban.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria