A vallásközi párbeszéd jegyében telt a csütörtök a Vatikánban

Ferenc pápa – 2014. október 2., csütörtök | 18:14

„A keresztényüldözés semmivel nem igazolható” – mondta Ferenc pápa a keleti asszír pátriárkának október 2-án délelőtt. A csádi püspöki konferencia hét tagjának pedig arról beszélt, hogy a párbeszéd az eszköz, amivel visszaszorítható a keresztények elleni erőszak terjedése.

„Imádkozzunk a közel-keleti keresztényekért, akik a mindennapos üldöztetéstől szenvednek” – buzdított Ferenc pápa csütörtökön délelőtt, amikor a Vatikánban fogadta a keleti asszír egyház pátriárkáját, IV. Mar Dinkha katholikoszt. A pápa biztosította a pátriárkát, hogy elkötelezi magát a római és az asszír egyház közötti baráti kapcsolatok elmélyítésére. A Szentatya örömmel emlékeztetett az 1994-ben aláírt közös krisztológiai nyilatkozatra, amely mérföldkő volt a teljes egység felé vezető úton. Ennek egyik újabb állomása volt a mostani vatikáni találkozó.

A kegyelem és az öröm légkörében zajlott a pátriárka látogatása, amely a Jézus Krisztusba vetett hit testvériségét szimbolizálta. Jó alkalom volt arra is, hogy megemlékezzenek arról a sok keresztényről és más vallási kisebbségről, akik a Közel-Keleten nap mint nap üldöztetést szenvednek, főleg Irakban és Szíriában.

„Túl a rítusbeli vagy felekezeti megkülönböztetéseken, szenvedő testvéreinkben még ma is Krisztus testét sebzik és alázzák meg. Nem létezhet semmilyen vallási, politikai vagy gazdasági indok, ami igazolhatná azt, ami ma emberek százezreivel, köztük nőkkel, ártatlan gyermekekkel történik” – hangsúlyozta a pápa. „Az imában és az irgalmas cselekedetekben egyesülve segítjük Krisztus testének e szenvedő tagjait” – tette hozzá.

Ferenc pápa szintén csütörtök délelőtt fogadta az ad limina látogatásra érkező csádi püspököket. Átadott beszédében egy olyan egyház képét rajzolta meg, amely a helyi társadalom építőelemévé tudott válni a muzulmán többségű, a helyi vallási hagyományokhoz nagyon ragaszkodó afrikai országban. Kiemelte, a vallásközi párbeszéd útjára van szükség ahhoz, hogy visszaszorítsák a környező országokban már megnyilvánuló keresztények elleni erőszak terjedését.

A Szentatya köszönetet mondott a csádi főpásztorok evangelizációs tevékenységéért: közösségeik nemcsak számban, de elkötelezettségük minőségében és erejében is növekedtek – elsősorban a nevelés, az egészségügy és a fejlesztés terén. A helyi hatóságok nagyon hálásak az egyháznak a társadalomban betöltött szerepéért, szoros kapcsolat áll fenn ugyanis az evangelizáció és a személyiség átfogó fejlődésének előmozdítása között. Hozzáfűzte, a hitoktatóknak nélkülözhetetlen szerepük van a hit hirdetésében, ezért megfelelő intellektuális, emberi és spirituális fejlődésük érdekében képzési központokat kell létrehozni minden egyházmegyében.

Ferenc pápa felhívta a csádi püspöki konferencia tagjainak figyelmét a családpasztorációra is, hiszen a családok ma nagyon sérülékenyek, illetve nagy odafigyelést igényelnek a főpásztorok részéről. Fontos a nők szerepének és méltóságának értékelése.

A Szentatya utalt még a papok nehéz feladatára, amelyet gyakran nélkülözésben és magányosan végeznek. „Különös figyelmet kell szentelni a szemináriumi képzésnek. A püspökök látogassák ezeket az intézményeket, álljanak közel a tanárokhoz és a szeminaristákhoz, hogy alaposabban megismerjék a képzés gazdagságát és hiányosságait is, megerősítsék pozitív oldalait, illetve javítsák a hibákat. Szükséges továbbá emlékeztetni a papi élet spirituális, intellektuális, erkölcsi, pasztorális és liturgikus aspektusaira” – javasolta Ferenc pápa.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria