A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetet küldött a buddhisták hagyományos ünnepére

Kitekintő – 2018. április 16., hétfő | 9:00

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fejezte ki jókívánságait a buddhista vészák ünnep, Buddha születésnapja alkalmából. Az üzenet a törvényesség és az átláthatóság kultúrájáért való összefogásra buzdít.

Korrupciómentes kultúra, erkölcsi fegyelem, egyenlőség és felelősség – erre biztatja üzenetében a keresztényeket és a buddhistákat a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa, melyet az idei vészák ünnep alkalmából küldött. „Vallási vezetőkként nekünk is hozzá kell járulnunk egy olyan kultúra előmozdításához, amelyet a törvényesség és az átláthatóság itat át” – áll az üzenetben.

A keresztények és a buddhisták is határozottan elítélik a korrupció bűnét. Ferenc pápa februári imaszándéka is arra buzdított, hogy mondjunk nemet a korrupcióra, mely miatt a szegények szenvednek. A buddhisták szerint a korrupció egy egészségtelen mentális állapot, amely szenvedést okoz és árt a társadalomnak. Olyan mérgező tényezők hívják életre, mint a kapzsiság, a gyűlölet, a csalódás vagy a tudatlanság. A buddhista életvezetési szabályok éppen azt írják elő, hogy tartózkodjunk mindattól, ami nem adatott meg számunkra.

Szomorúan ismerjük el, hogy követőink közül néhányan részt vesznek korrupt ügyletekben, és ez rossz kormányzáshoz, korrupciós szövetségekhez, a közös javak kifosztásához vezet – olvasható az üzenetben. – Az embereket megbotránkoztatják a hozzá nem értő és korrupt politikusok, a nem hatékony törvénykezés és az, hogy képtelenek leleplezni a legnagyobb korrupciós ügyeket. Ennek hatásaként populista mozgalmak születnek, melyeket olykor vallási szélsőségesek támogatnak, akik a közjó megsértése ellen tiltakoznak.

„Hisszük, hogy a korrupcióra nem lehet csönddel válaszolni” – hangsúlyozzák az üzenetírók, és a média és a civil lakosság összefogására buzdítanak a korrupció megelőzése és leleplezése érdekében. A cél az, hogy számon kérjék a közhivatalnokokat, akik felelősek cselekedeteikért, akik ráteszik a kezüket a nemzeti javakra, függetlenül attól, milyen az etnikai, vallási, politikai vagy társadalmi osztálybeli hovatartozásuk.

„Kedves barátaink, kötelezzük el magunkat aktívan azért, hogy családjainkban és szociális, politikai, civil vagy vallási intézményeinkben ne legyen korrupció, tisztességes és jellemes életet élhessünk. Békés és örömteli vészák ünnepet kívánunk” – zárul a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának üzenete.

A vészák, más néven Buddha Purnima vagy Buddha-nap, a buddhisták hagyományos ünnepe. Mozgó ünnep, áprilisban vagy májusban ünneplik. Néha egyszerűen csak úgy nevezik, hogy Buddha születésnapja, holott a vészák Gautama Buddha születésén kívül megemlékezik megvilágosodásáról (nirvána) és haláláról (parinirvána) is a théraváda buddhista hagyomány szerint.

(Forrás: Wikipédia)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria