A Vatikán tárgyalásra szólította fel a venezuelai válságban szemben álló feleket

Ferenc pápa – 2017. június 22., csütörtök | 19:20

Tárgyalásra szólította fel a Venezuelában szemben álló feleket Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője az Amerikai Államok Szervezete (OAS) csütörtökön véget érő közgyűlésén, miközben a pápai államban is diplomáciai találkozót tartanak a venezuelai helyzet megoldására.

A Vatikáni Rádió beszámolója szerint Bernardito Auza érsek az amerikai államokat tömörítő szervezet előtti felszólalásában kijelentette, hogy a venezuelai válság megoldása tárgyalásos úton lehetséges. A Vatikán képviselője hozzátette, meg kell hallgatni a venezuelai lakosság kéréseit, és véget kell vetni a Nicolás Maduro elnök vezette dél-amerikai országban pusztító erőszaknak. Az érsek együttes fellépést szorgalmazott a térség országainak segítségével.

A Vatikáni Rádió emlékeztetett, hogy az áprilistól mindennapossá vált tüntetéseken és a rendőrséggel vívott összecsapásokban eddig 75 ember veszítette életét. A héten egy 17 éves fiút lőttek agyon a rendőrök, és negyven tüntető sebesült meg. A súlyos válság térdre kényszerítette az országot, Venezuela súlyos élelmiszerhiánnyal küzd.

A Vatikán már lassan egy éve közvetíteni igyekszik a Venezuelában szemben álló felek között. Ferenc pápa június elején zárt ajtók mögött fogadta a venezuelai katolikus püspöki kar tagjait, valamint venezuelai politikusokat is.

Forrás: MTI

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria