A Vatikánban lesz Martin Scorsese új filmjének premiere

Kultúra – 2016. november 26., szombat | 13:03

Endó Súszaku magyarul „Némaság” címmel megjelent 1966-os regényéből forgatott filmet Martin Scorsese „Silence” (Csend) címmel. Az alkotást november végén mutatják be a Vatikánban. A különleges premieren jezsuita szerzetesek láthatják először a filmet.

Az első keresztény misszionáriusok Japánban jezsuiták voltak. Xavéri Szent Ferenc 1549-ben érkezett a szigetre társaival. Kjúsún és Nagaszaki környékén hirdették az evangéliumot. 1579-re a daimjók (feudális hadurak) közül hatan megkeresztelkedtek, s velük csaknem százezer alattvalójuk.

A jezsuiták mellett spanyol és portugál ferencesek, domonkosok is érkeztek az országba missziós céllal. A kereszténység térhódítása során számos politikai, egyházpolitikai érdek keresztezte egymást, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy kegyetlen keresztényüldözések kezdődtek, melyek egészen az 1860-as évekig tartottak, és legalább ötvenezer ember halálát okozták.

Scorsese filmje a 17. századi Japánban játszódik, ahová két fiatal portugál jezsuita misszionárius (Adam Driver, Andrew Garfield) érkezik, hogy súlyos keresztényüldözés közepette hirdessék az evangéliumot, valamint hogy megtalálják eltűnt tanítójukat (Liam Neeson).

Scorsese katolikus családban nevelkedett, jezsuita iskolába járt. Mielőtt filmrendező lett, pap szeretett volna lenni, de végül világossá vált, hogy nem ez igazi hivatása. A bemutatásra váró Silence a rendező hithez kapcsolódó személyes tapasztalatainak összegzése.

A vatikáni premier után december 23-án mutatják be a filmet az Egyesült Államokban, majd 30-án Spanyolországban, valamint január 1-jén az Egyesült Királyságban.

Forrás: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria