A vatikáni napilap megemlékezett a Star Trek sorozat indulásának 50. évfordulójáról

Kultúra – 2016. szeptember 9., péntek | 20:20

A L’Osservatore Romano című vatikáni napilap megemlékezett a rendkívüli népszerűségnek örvendő Star Trek sorozat indulásának szeptember 8-i 50. évfordulójáról, hangsúlyozva, hogy a sorozat modellt kínál a békére, toleranciára, együttműködésre, ami különösen fontos a globális válságok idején.

A Star Trek sorozat első epizódját 1966. szeptember 8-án sugározták, a hidegháború idején. Azonban míg a nukleáris háborús bunkerek építői – különösen az Egyesült Államokban – óriási pénzeket zsebeltek be, addig a Star Trek a valódi együttműködésre mutatott példát – írta cikkében a L’Osservatore Romano.

James T. Kirk kapitány és hűséges legénysége távoli galaxisokba utazott, és új civilizációkat fedezett fel, melyeknek „békés, az egyenlőségre épülő kapcsolatokat kínált fel”.

Hasonló jelentőségű a filmsorozatban bemutatott legénység összetétele – emelte ki a vatikáni napilap –, hiszen az Enterprise csillagközi űrhajó fedélzetén többek között egy afroamerikai nő és egy földönkívüli is szolgált, kormányosát pedig egy japán színész alakította.

„Ma ez talán hétköznapinak tűnik, de fontos felidézni: az akkori Amerika épphogy lezárt egy véres háborút Japánnal, és az országot egyébként is súlyos faji ellentétek jellemezték.” Emellett pedig feszült viszonyban volt a vasfüggönyön túli országokkal, amelyek oly távoliak voltak, mint Vulcan, a félig ember, félig vulkáni Spock hazája.

A L’Osservatore Romano cikke szerint a Star Trek filmsorozat, mely egy korszakot fémjelez, egy „nagyon emberi űrutazás története, melyben új utakat keresnek egymás megértésére. Ez pedig egy olyan utazás, melyre mindig nagy szükség van”.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria