A Veszprémi Főegyházmegye családos zarándoklata Bakonybélbe

Hazai – 2015. szeptember 16., szerda | 19:50

A megszentelt élet évéhez kapcsolódva szeptember 12-én, Szűz Mária neve napján Bakonybélben, a bencések Szent Mauríciusz-monostorában tartották a Veszprémi Főeegyházmegye családos zarándoklatát – tájékoztat az egyházmegye.

A szentmisében Szakács Péter egyházmegyei családreferens pap a gyerekeket is megszólaltatta, majd Tókos János bencés testvér ismertette meg a résztvevőket a monostor és a templom történetének egy-két érdekes momentumával. A templomtól a családok énekelve, imádkozva vonultak a szentkúti kápolnához, ahol egykor Szent Gellért és Szent Günter éltek remeteségben.

A zarándokok a lorettói litánia közös elimádkozásával köszöntötték a Szűzanyát és közbenjárását kérték az egyházmegye családjaiért, majd a családok elhelyezték mécseseiket a kápolnában.

Amíg a gyerekek igés köveket kerestek a kápolna falainak tövében, addig a felnőttek felelevenítették a helyi legendát, amely Szent Gellértről és az állatokról szól. Gellért a legenda szerint egykor egy farkassal és egy szarvasborjúval élt együtt itt Bakonybélben, és az állatok nem bántották egymást.

A délutánt a baráti beszélgetéseken túl a helyi nevezetességek megismerésének szentelték. Több program közül választhattak a családok: egy bemutatón keresztül megismerhették a Bakony erdeit és erdészettörténetét; helytörténeti kiállítást tekinthettek meg az egykori helyi kereskedőcsalád házában; megismerkedhettek a bakonyi indiánok életével, sétát tehettek a monostor arborétumában. 

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria