A világ mentorok és mentoráltak szemével

Nézőpont – 2020. május 30., szombat | 12:02

2020-ban másodszorra jelentkezik a Görögkatolikus Roma Szakkollégium Lehetőség kiadványa. Az Együtt az úton! Tapasztalatok mentori és mentorálti szemmel két nézőpontból is bemutatja a szakkollégium egyik fontos alappillérét.

A Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatóit 2011 óta évről évre a Miskolci Egyetem kiváló oktatói mentorálják, akik tanulmányi előmenetelükben, személyes céljaik megvalósításában és tehetségük kibontakozásában is segítik őket. A mentorok megbízható tájékozottsággal, korszerű tudással rendelkeznek szakterületükön. Felkészültek, és támogatni tudják a szakkollégistákat tapasztalataikkal.

Mit jelent a mentorálás? Aktív odafigyelést, a mentorált tanulási módszerének fejlesztését, útmutatást, visszajelzést, elköteleződést.

Az egyetemi mentorokkal való közös munkának több fontos állomása is volt már. Az egyik ilyen a 2017-ben elkészült Mentori program a Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumban című kisfilm, amely a mentorok szemszögéből mutatja be a munkájukat.

A filmben és a kiadványban egyaránt vallanak a mentorálás szépségeiről, eredményeiről, de a küzdelmekről és a nehézségekről is. Munkájuk alapja a bizalom, amivel a szakkollégisták felé fordulnak. A mentori kapcsolat számos területen pozitív hatással van a szakkollégisták életére. Szakmai fejlődésük során a mentor példát mutat a hallgatók számára. Támogatásukkal segítik a mentorált szakmai fejlődését, gördülékenyebbé teszik a szakma kultúrájába való beilleszkedést. Gyakran odafigyelnek életük minden szegmensére, és tanácsaikkal segítik a szakkollégistákat problémáik megoldásában. A kiadványban a másik oldal, a mentoráltak szemszöge is megismerhető: a mentorukkal való kapcsolatfelvételtől kezdve, a TDK-dolgozat írásán át a szakdolgozat elkészítéséig és a diplomaszerzésig végigköveti őket segítőjük – ennek részleteit olvashatjuk a Lehetőség 2020/2 periodikában.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria