Adományokat vittek a Biharpüspöki melletti nyomortelepre a Caritas Catolica önkéntesei

Külhoni – 2018. február 19., hétfő | 15:15

A nagyváradi karitász fiatal önkéntesei Rajna József igazgató vezetésével február 15-én, csütörtökön felkerekedtek, hogy élelmiszercsomagokat vigyenek a biharpüspöki (Episcopia Bihor) szemétlerakó szomszédságában levő nyomortelepre.

Több mint egy tucatnyi rászoruló család tengeti mindennapjait nyomorúságos körülmények között, kartonokból, furnérlemezekből és nejlondarabokból összetákolt viskókban, fűtés, áram és ivóvízellátás nélkül. Az önkénteseket és az élelmiszercsomagokat szállító autóbusz – melyet ezúttal is a Don Orione Iskolaközpontot vezető Mihai Fechetă atya biztosított – elakadt a nyomortelep sarában, s ez órákra visszavetette a segélyakciót.

A szervezők először külső segítséget hívtak, de a mentésre érkező kamion szintén a sártengerben rekedt. A két méretes járművet végül többórás megfeszített munkával sikerült kimozdítani a kátyúból, a nyomortelep lakóinak összefogásával: férfiak, nők, gyerekek együttesen siettek az önkéntesek segítségére, s addig ástak, illetve tolták a megrekedt járműveket, míg a kerekek újra szilárd talajra nem kaptak.

Az akadályok ellenére az akció jó hangulatban zajlott, ami részben a fiatal önkéntesek jó kedélyének volt köszönhető. A főként a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Caritas Catolica által működtetett iskolai kollégium diákjaiból álló csoportnak nem szegte kedvét a balszerencsés események sorozata. A fiatalok jó humorral kezelték a helyzetet, nem estek kétségbe, s véghezvitték, amiért odamentek: szétosztották a kenyeret, leveskonzerveket, száraztésztát, felvágottakat, gombakonzerveket, édességeket és egyéb tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat a telepen élő családok között. Ezt egészítették ki az iskolások által felajánlott ruhaadományokkal a Don Orione Iskolaközpont képviselői.

Az akció végén fáradtan, de elégedetten térhettek haza a résztvevők. Az élelmiszercsomagokba került édességek Hollandiából érkeztek adományként, míg a tartós élelmiszereket a Szent Erzsébet-gyűjtés fennmaradó részéből biztosította a Caritas Catolica.

Forrás és fotó: Várad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria