Akadály gördült a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működése útjába

Külhoni – 2014. december 19., péntek | 14:53

Csütörtöki leváltása előtt egy bírósági keresettel akadályt gördített a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium működése útjába Vasile Oprea Maros megyei prefektus – közölte a Krónika erdélyi magyar napilap december 19-i száma alapján az MTI.

A prefektus a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt a határozatát támadta meg, amelyikben elfogadták a városban működő iskolák 2015/2016-os tanévre vonatkozó jegyzékét. E jegyzék a Római Katolikus Gimnáziumot is tartalmazta. A gimnázium idén szeptemberben kezdte meg működését önálló intézményként, de egyelőre a Bolyai Farkas Gimnázium biztosított számára termeket.

A római katolikus egyház fennhatósága alá tartozó intézmény arra készült, hogy a következő tanévtől átköltözik abba a patinás iskolaépületbe, amelyet 1905-ben a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Főgimnázium számára építtetett, és amelyet – a kommunista államosítás után – visszaszolgáltattak az egyháznak. Az épületben jelenleg a román és magyar tagozattal is rendelkező Unirea (Egyesülés) Főgimnázium működik.

Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere a Krónikának elmondta: nem tudja, milyen következményei lehetnek a prefektus által elindított közigazgatási pernek.

„A törvény azt mondja, ha egy határozatot a kormánymegbízott megtámad, azt automatikusan fel kell függeszteni, de ez esetben a gyerekek ott vannak a padokban, tanulnak, az iskola pedig működik” – mutatott rá a marosvásárhelyi alpolgármester, aki szerint „csak Romániában fordulhat elő, hogy a tanév közepén megtámadnak egy ilyen határozatot”.

A prefektus által megtámadott határozatba belefoglalták azt is, hogy a katolikus gimnázium csak akkor kerülhet be az iskolai névjegyzékbe, ha a római katolikus egyház szerződést köt a város vezetőségével arról, hogy a tulajdonában levő épület egy részét bérbe adja az Unirea Főgimnáziumnak. A bérleti szerződést a hét elején látta el kézjegyével Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek és Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere.

Noha az 58 ezres marosvásárhelyi magyarság Erdély legnagyobb, egy településen élő magyar közössége, a városban a román hatóságok rendre akadályokat gördítettek a magyar tannyelvű iskolák létrehozása elé, és vegyes iskolák működtetését szorgalmazták. Míg Kolozsváron öt magyar iskola működik az egyházaknak visszaszolgáltatott épületekben, Marosvásárhelyen a 2014-es tanévkezdésig a Bolyai Farkas Gimnázium volt az egyetlen önálló magyar tanintézmény.

Fotó: Erdély.ma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria