Kezdődik az akadálymentes tábor a máltaiakkal a Balaton-parton

Hazai – 2017. augusztus 21., hétfő | 16:00

Kétszázötven fiatal vesz részt augusztus 21. és 27. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei mozgáskorlátozott táborában Balatonfenyvesen. Az esemény nem szokványos módon segíti a fogyatékkal élő emberek elfogadását és beilleszkedését.

A máltai táborok sajátossága, hogy a kerekesszékkel élő vagy halmozottan sérült emberek családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek; a tábor ideje alatt segítőik a feladatra felkészített fiatal önkéntesek.

A szállást és a tópart helyi szakaszát előzetesen akadálymentesítették, így a kerekesszékes vendégek rámpán gurulhatnak be a vízbe, de felszállhatnak vitorlás hajókra is, különféle sportágakat próbálhatnak ki és éjszakai diszkó is várja őket. A hét folyamán kiscsoportos foglalkozásokon járnak körül olyan témákat, mint a munkavállalás, tanulás, párkapcsolat, amelyekről ritkán van alkalmuk szakemberekkel beszélgetni.

Az egyhetes vakáció minden résztvevőnek sokat jelent, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig saját élményeiket elmesélve családjuk, ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

A nemzetközi máltai mozgáskorlátozott táborokban az elmúlt három évtizedben több ezer fogyatékossággal élő fiatal fordult meg. Igazi barátságok szövődtek, sokan kaptak bátorítást, hogy aktívabb életet éljenek, tágítsák határaikat, nyitottabbak legyenek az őket körülvevő világra. Voltak, akik ilyen táborban találtak rá életük párjára. A nemzetközi máltai táborok példáját követve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idén immár negyedik alkalommal szervezte meg mozgáskorlátozott táborát a Kárpát-medencében élő fiatalok számára.


További információt a tábor hivatalos honlapján találnak. Egy korábbi táborban készült kisfilm megtekinthető ITT.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria