Albániában tartják a CCEE muszlimokkal való kapcsolatokért felelős képviselőinek találkozóját

Kitekintő – 2018. február 7., szerda | 12:17

„Hit és spiritualitás keresztények és muszlimok között” – ez a témája az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) muszlimokkal való kapcsolatokért felelős képviselői ötödik találkozójának, amelyet február 7. és 9. között tartanak az észak-albániai érseki székhelyen, Shkordra városában.

Angelo Massafra OFM érsek meghívására első alkalommal rendezik Albániában a tanácskozást, mely a Katolikus Egyház érdeklődését tanúsítja a kontinensen jelen levő más vallások híveivel, különösen is a muszlim közösséggel folytatott párbeszéd iránt, továbbá bemutatja széles körű tevékenységét e területen – olvasható a találkozóról kiadott közleményben.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa február 7. és 9. között zajló ülésén a teológiai-spirituális elmélkedés és a vallásközi kapcsolatokat érintő kezdeményezések, valamint bevált gyakorlatok áttekintése kerül előtérbe.

Albánia muszlim többségű ország, ahol a nemzeti küldöttek az iszlámot és a muszlim–keresztény párbeszédet érintő teológiai és spirituális témákat vitatnak meg. A tanácskozáson részt vesz két albániai muszlim értelmiségi is, akik a szunnita és az Albániában nagyon fontos bektási konfraternitás képviselői: Lauren Luli szunnita imám, az albániai muszlim közösség alelnöke és Edmond Brahimaj Kryegjyshi, a bektási közösség vezetője.

A bektásik egy, az iszlámon belüli szúfi iskola követői. Feladatuk az Oszmán Birodalomban a janicsárok szellemi-katonai nevelése és a hittérítés volt. (Közéjük tartozott Gül Baba is, akinek sírboltja a budapesti Rózsadombon található, ahol egykor tekkéje is állt; egy másik bektási tekke romjai Pécs Tettye városrészében találhatóak.) A bektásik idővel vesztettek erejükből, az alavitákhoz közeledtek. Hagyományuk ma Albániában és a nyugati albán közösségekben él tovább.

Az albániai találkozó második részében a nemzeti képviselők lelkipásztori témákkal foglalkoznak: Vincent Feroldi atya, a francia püspöki konferencia muszlim kapcsolatokért felelős nemzeti szolgálatának igazgatója bemutatja azokat a lelkipásztori kihívásokat, amelyek a keresztény–muszlim vegyes házasságokban mutatkoznak. Claude Rault nyugalmazott algériai püspök saját tapasztalatait osztja meg a spiritualitáson alapuló muszlim–keresztény vallásközi párbeszédről. Andrea Pacini teológus, tanár az iszlám teológiai helyzetéről mond beszédet a kortárs keresztény gondolkodás szemszögéből. Khálid Butrusz Akasa, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa iszlámért felelős irodavezetője felolvassa Jean-Louis Tauran bíboros, a vatikáni dikasztérium elnökének köszöntőszavait; tájékoztatja a résztvevőket a pápai tanács tevékenységéről, Ferenc pápa egyiptomi útjáról, amelynek csúcspontja a kairói al-Azhar szunnita központ főimámjával való találkozó volt.

A CCEE ülése zárásaként a résztvevők a krujai bektási szentélybe, a muszlim konfraternitás spirituális központjába látogatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria