Aleppóban drámai a helyzet, nincs vége a bombázásoknak

Kitekintő – 2018. február 15., csütörtök | 15:50

Az aleppói Assisi Szent Ferenc latin rítusú katolikus közösség plébánosa, Ibrahim Alszábag nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az elkeserítő szíriai helyzetről, hét évvel az erőszak kirobbanása után.

„Ne feledkezzetek meg Szíriáról!” – a L’Osservatore Romano vatikáni napilap hasábjain Mario Zenari bíboros, damaszkuszi apostoli nuncius ezzel az újabb felhívással fordult a világhoz a háborútól sújtott ország érdekében. A bíboros szerint a nemzetközi sajtót egyre kevésbé érdekli, hogy mi történik a régióban.
„A helyzet drámai – erősítette meg a Vatikáni Rádióban az Aleppó nyugati részén található plébánia vezetője. – Attól tartunk, hogy egyik pillanatról a másikra regionális háború törhet ki. Aleppóban még ma is hullanak a bombák a városra, elsősorban a civil lakosságot sújtva.” Hét évvel a konfliktus kitörése után egyre világosabban látszanak ennek az abszurd válságnak a következményei: nemcsak a pusztítás, a rengeteg ártatlan ember halála, hanem a daganatos és a pszichés betegségek egyre nagyobb száma, amelyek az átélt szenvedések és rettegés miatt alakulnak ki.

Szíria gazdasági szempontból teljesen meg van bénulva, a lakosság szinte teljesen azoktól a segélyektől függ, amelyeket az egyházaktól és a humanitárius szervezetektől kapnak. Az embereknek már arra sincs pénzük, hogy koporsót vegyenek szeretteik eltemetéséhez. Nem jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz, és nincs mód gyermekeik oktatására. Ebben a kilátástalan helyzetben az Egyház élvonalban áll nemcsak a vészhelyzetekben, hanem abban is, hogy reményt nyújtson, a hit fényét mutassa fel, és egy békés jövő építésére ösztönözzön. 2017 decemberéig helyreállítottak 849 házat Aleppóban, közel 80 fiatal házaspárnak segítettek úgynevezett „nászajándékokkal”: lakásbérléssel, egyes berendezési tárgyak megvásárlásával. „Biztos hittel és állandó reménnyel tekintünk a jövő felé” – hangsúlyozta Ibrahim Alszábag, az aleppói Assisi Szent Ferenc katolikus közösség plébánosa.

Az újabb erőszakcselekmények tovább növelték az áldozatok számát Szíriában. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet jelentése szerint egy egészségügyi központjukat érte légitámadás, miközben az orvosi személyzet a környező falvakban adott oltásokat. A támadásban hatan vesztették életüket, és tizenheten megsérültek.

A kényes szíriai helyzet hatással van a török–amerikai kapcsolatokra. Recep Tayyip Erdoğan török elnök elítélte Washington döntéseit, amelyekkel tovább folytatja a szíriai demokratikus erők pénzügyi támogatását. A szervezetben ugyanis a szíriai kurd milicisták vannak fölényben, akiket Ankara terroristáknak tekint. Ez befolyással lesz Törökország döntéseire. A hét vége felé Rex Tillerson amerikai külügyminisztert Ankarába várják, ahol a tervek szerint találkozik Erdoğan elnökkel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria