Alkalmi bélyeget adtak ki Pannónia védőszentje, Szent Márton emlékére

Hazai – 2011. november 17., csütörtök | 11:03

A szombathelyi Szent Márton-plébánián ünnepélyes keretek között bocsátotta forgalomba legújabb bélyegét a Magyar Posta.

A november 11-i  rendezvényen a házigazda Schauermann János plébános, Ágh Péter országgyűlési képviselő,  Puskás Tivadar polgármester és Rajnai Attila, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese mondott köszöntő beszédet. Az eseményen jelen volt Veres András szombathelyi megyéspüspök is.

A bélyeg fő motívuma a püspök Szent Márton, mellette életének főbb mozzanatai láthatók: édesanyja megkeresztelése; a legenda, miszerint Galliában egy didergő koldusnak adta köpenye felét; a hangosan gágogó lúd, mely életének fordulópontját szimbolizálja, amikor a római császárt szolgáló katonatisztből lett szerzetes nem akarta vállalni a püspöki megbízatást.

A grafikai kompozíció további eleme a tudományt, a bölcsességet és a bibliát szimbolizáló könyv. A 160 forint névértékű alkalmi bélyeg Hajdú József művészfotóinak felhasználásával, Domé Eszter grafikusművész tervei alapján készült a Pénzjegynyomdában, 300 ezer példányban.

Az ünnepélyes bélyegkibocsátás helyszínén alkalmi postahivatal nyílt, ahol a részvevők megvásárolhatták és lebélyegeztethették az első bélyeget, valamint a szintén ez alkalomból készült borítékot is, amelyen a szombathelyi székesegyház látható.

Veres András az MTI-nek elmondta: Európában a leginkább tisztelt és kedvelt szentek egyike Szent Márton, aki egyben a Szombathelyi Egyházmegye védőszentje is, és akiről egészhetes rendezvénysorozattal emlékeznek meg.

Puskás Tivadar polgármester a szombathelyi tv-nek kiemelte: „Azt szeretnénk elérni, hogy Szent Márton – aki Európa legnépszerűbb szentje – neve hallatán mindenkinek Magyarország, Szombathely jusson eszébe. Ennek egy része a Szent Márton-útvonal elkészítése.”

A várost átszelő történelmi sétaút hét állomással várja az ide látogató turistákat. Őket a Martineumtól a Szent Márton Látogatóközpontig a lépőkövek igazítják útba. A Szent Márton-ünnep alkalmából több nyelvű idegenvezetést is tartottak az elmúlt napokban a külföldiek számára.

Magyar Kurír

(lt)