Amszterdamban körmenetet tartottak az eucharisztikus csoda emlékére

Kitekintő – 2016. március 17., csütörtök | 12:37

Március 12-én, szombat éjjel idén is megtartották a „néma” körmenetet, amely minden évben csendben áthalad Amszterdamon, hogy megemlékezzen az eucharisztikus csodáról, amely a 14. században történt a városban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

1345. március 12-én egy súlyos betegséggel küzdő ember, Ysbrand Dommer kérte az utolsó kenetet és megáldozott. A pap azt tanácsolta a családnak, hogy ha a beteg rosszulétének következményeként újra hányna, akkor azt öntsék tűzbe. Következő reggel, az éjszakai rosszullét után, a betegnek a felesége a még parázsló tűzben megtalálta a teljesen sértetlen ostyát, amelyet anélkül tudott kivenni a tűzből, hogy kezét megsértette volna. Az ostyát visszavitték a plébániára, de az kétszer is csodás módon újra előkerült a beteg otthonában – tartja az amszterdami katolikusok hagyománya. Ysbrand házát a csoda után kápolnává alakították, amely 1452-ben egy tűzvész során leégett. A Szentostya azonban mindvégig érintetlen maradt.


Ennek emlékére szombaton éjjel sor került az egyórás „néma” körmenetre (Stille Omgang), amelyre a hívek csoportjai egész Hollandiából összegyűltek, hogy végigjárják a Szentostya által 1345-ben „megtett utat”. A körmenet a március 9-vel kezdődött, ún. „Csodahét” (Mirakelweek) lezárása volt. Idén a „Jézus, Isten irgalmasságának arca, kegyelmi táplálék számunkra” témáról elmélkedtek a körmenet során. Az irgalmasság szentéve alkalmából a körmenet előtt este 6 órakor a tizenhárom holland püspök közül tízen áthaladtak az amszterdami bazilika szentkapuján és szentmisét mutattak be.

Este a városközpont hét templomában húsz szentmisét mutattak be, amelyek közül egyet a fiatal zarándokoknak szenteltek. Ezt a szertartást Amszterdam püspöke, Joseph Punt vezette, aki az ifjúságpasztoráció püspökkari megbízottja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Stille-omgang.nl; Wikipédia; International Student Parish St. Augustine Facebook-oldala; Katholiek Brabant Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria