Angela Merkel Assisiben átvette a Béke lámpása díjat

Kitekintő – 2018. május 16., szerda | 9:01

Erőfeszítésekre hívott fel a béke érdekében – egy esetleges közel-keleti háború veszélye miatti világméretű aggodalom közepette – Angela Merkel német kancellár május 12-én, szombaton Assisiben, amikor átvette a ferences szerzetesrend Béke lámpása díját.

A díjátadáson jelen volt mások mellett Paolo Gentiloni ügyvezető olasz miniszterelnök; Romano Prodi egykori olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke; valamint az assisi kolostor tiszteletbeli vendége, a díj előző, 2016-os kitüntetettje, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

Enzo Fortunato, az Assisi Szent Ferencről elnevezett bazilika sajtóosztályának vezetője szerint Angela Merkelt a szíriai menekültek befogadásában és támogatásában kifejtett erőfeszítéseiért tüntették ki a Béke lámpása díjjal.

A békéhez és kiengesztelődéshez vezető út többnyire csak nagy erőfeszítéssel és kitartással járható – mondta a német kancellár. – Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy jól meg van világítva előttünk. Ha mindig így volna, az emberek talán nem tévednének folyton-folyvást le róla – hangsúlyozta.

Figyelemmel kísérjük a közel-keleti események és az Izrael és Irán közötti viszony alakulását, abból kiindulva, hogy Izrael biztonsága Németország állami politikájának része – mondta Merkel. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kilépése az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból jelentősen bonyolítja a helyzetet a térségben. Hozzáfűzte azt is, hogy a szíriai válság megoldása mindenkitől politikai erőfeszítést kíván, hogy a korunk legnagyobb humanitárius válságát megszenvedő szíriai lakosságnak a remény fénysugarát adhassuk.

* * *

A ferences rend Béke lámpása díját olyan személyeknek ítélik oda, akik elkötelezik magukat a népek közötti békés együttélés elősegítésére. Megkapta többek között Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök (2008), Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója, volt lengyel elnök (1981), továbbá a dalai láma (1986), Jasszer Arafat néhai palesztin vezető (1990) és Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnök (2014), Simon Peresz volt izraeli elnök (2013), Kalkuttai Szent Teréz anya (1986) és három pápa: Szent II. János Pál (1986), XVI. Benedek (2011), valamint a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria