Angela Merkel meglátogatta a berlini Don Bosco Központot

Kitekintő – 2016. április 1., péntek | 9:55

Angela Merkel német kancellár március 22-én meglátogatta a berlini Don Bosco Központot, ahol a hátrányos helyzetű fiatalokat szakképzési kínálattal támogató „Manege” működik.

Amit a szalézi központ nyújt, az törvényekkel, rendeletekkel nem elérhető – mondta Angela Merkel több mint 80 újságíró előtt. Az állam biztosítani tud támogatást, de a politika önmagában arra nem képes, hogy személyre szabottan, az egyes emberek élethelyzetét figyelembe véve segítsen. „Ehhez emberekre van szükség, olyanokra, akiknek nagy szívük van.” – mondta a kancellár. Angela Merkel nagyrabecsülését fejezte ki mindazoknak, akik a központban dolgoznak.

A német kancellár meglátogatta a Don Bosco Központban működő, szakképzést nyújtó „Manege” intézményt, melyet 2005-ös alapítása óta az aktív szociális munka jellemez. Ezt a rászorulóknak is segítséget nyújtó szolgálatot a Don Bosco Szaléziak és a Szent Mária Magdolna Postel nővérek közösen vezetik.

Jelenleg körülbelül 300, 16 és 25 év közötti fiatal tanul, dolgozik itt. A nehéz élethelyzetekből érkező fiúkat és lányokat az a veszély fenyegeti, hogy képzési hiányosságok miatt kirekesztődnek a társadalomból. A központban támogatást és lehetőségeket kapnak. A Don Bosco Központ a későbbiekben is segít a fiataloknak gyakornoki helyeket találni cégeknél. 

Angela Merkel találkozott és beszélgetett egy csoportjukkal. Köztük volt a 23 éves Jennifer, akinek már van egy 5 éves fia, s jelenleg második gyerekét várja. Jenifer is a Manege egyik programjában vesz részt. „Nagyszerűnek tartottam, hogy Angela Merkel figyelmesen meghallgatott minket” – mondta a lány később.

Ezt követően a kancellár megnézte a Manege különböző részlegeit: a festő, fémfeldolgozó és feldolgozó műhelyeket, valamint a konyhát.

A látogatás után a kancellár beszélt újságírókkal. Azt mondta, örül, hogy megismerte a Manege tevékenységét, mert nem könnyű az állam számára, hogy segítsen a 18 és 25 év közötti felnőtt fiataloknak, akik nehéz élethelyzetben vannak. Ők életkoruk folytán a „klasszikus szociális segítségnyújtás” keretein kívül esnek. 

„Csodálatos volt látni, mennyi energiát fektetnek bele a segítők, hogy megtanítsák ezeket a fiatalokat mindenre, aminek gyakorlati értéke van és elméleti szempontból szükséges” – fogalmazta meg a német kancellár, nagyrabecsülését fejezve ki a Manege 50 fős segítő, önkéntes gárdája iránt.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria