Angyalföldiek zarándoklata Fatimában

Hazai – 2017. március 24., péntek | 12:41

A budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia szervezésében, Kovács Zoltán plébános vezetésével március közepén egy tizenhét fős csoport zarándoklaton vett részt Fatimában, a jelenések 100. évfordulója alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zarándokok Lisszabon nevezetességeinek megtekintése után március 13-án érkeztek a kegyhelyre. Így Fatimához illő lelkülettel a hónap 13. napja lett zarándoklatuk lelki csúcspontja: keresztutat jártak a fél évszázada készült fatimai magyar kálvárián; szentmisét ünnepeltek a magyar kápolnában; felajánlották családjaikat Szent II. János Pál pápa imájának szavaival; megtekintették a kegyhelyet; közösen imádkoztak a bazilika előtti téren, a Szűzanya kegyszobránál.

E nap, amint az a későbbi beszámolókból is kitűnt, az isteni kegyelem élő megtapasztalását és Mária édesanyai közelségének örömteli megélését jelentette az angyalföldi csoport tagjai számára.

A zarándokok a Szűzanya közbenjárást kérték plébániájukért, egyházmegyéjükért, hazánkért, és megemlékeztek arról is, hogy Erdő Péter bíboros, prímás 2003-ban, a rózsafüzér évének zárásaként a fatimai Szűzanyának szentelte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét, majd 2006-ban, az 1956-os forradalom 50. és a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulóján nemzeti zarándoklat keretében felajánlotta a Szűzanyának egész magyar nemzetünket. 2007-ben aztán a fatimai kegyszobor előtt az európai püspökök a Boldogságos Szent Szűz pártfogásába ajánlották földrészünket.

* * *

1917. május 13-án egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos, valamint unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap.

Az „Asszony” imádságra buzdította a gyerekeket, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. A gyermekek teljesítették a kérést, és június, július, szeptember és október 13-án ismét megjelent nekik a Szent Szűz. (Augusztusban 19-én történt a jelenés, mivel 13-án a gyermekeket kihallgatás miatt fogva tartották.)

A jelenések híre gyorsan terjedt, és az utolsó alkalommal, 1917. október 13-án mintegy 70 ezer ember volt jelen Cova da Iriában. Ekkor történt a híres napcsoda: a nap megnagyobbodott, forogni kezdett, majd úgy tűnt, rázuhan a földre.

A Szűzanya kérésének eleget téve II. János Pál pápa 1984-ben felajánlotta Mária Szeplőtelen Szívének az emberiséget.

Ferenc pápa idén május 12–13-án kétnapos látogatást tesz Portugáliában, a fatimai Miasszonyunk-kegyhelyen a Mária-jelenések centenáriuma alkalmából.

Forrás és fotó: Angyalföldi Szent Mihály Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria