Apor Vilmosról nevezik el az új felső-krisztinavárosi közösségi házat

Hazai – 2015. január 27., kedd | 9:59

Egyházközségi összefogásból új közösségi házat épít a felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébánia, az épület várhatóan 2016-ra készül el – tájékoztatta szerkesztőségünket Szerdahelyi Csongor, az egyházközség munkatársa.

Akik a Buda-Hegyvidék fő közlekedési útvonalát érinteni szokták, bizonyára észrevették, hogy bontják az Apor Vilmos téri egykori Hully-Gully diszkó épületét. A kerület polgármestere, Pokorni Zoltán a Hegyvidék utolsó rozsdafoltjának nevezte az építményt, amelynek helyén hamarosan 600 négyzetméter alapterületű közösségi házat épít a felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia.

A múlt század harmincas éveiben benépesülő Hegyvidék hívő közösségének létszáma új plébánia alapítását és templom építését tette szükségessé. Ideiglenes jelleggel 1934-ben épült a később közösségi háznak szánt mai templomépület.

1938-ban Irsy László tervet készített egy grandiózus templom építésére. A munkálatok 1941–43 között zajlottak, ez idő alatt elkészült az altemplom és a teljes alapozás. A háború után államosított ingatlan épületrészeire 1969-ben Pál Balázs (Iparterv) szolgáltatóházat tervezett, amely el is készült. Az épület ebben a funkciójában a nyolcvanas évek végéig működött, majd mulatóként, illetve diszkóként használták. 1998-ban a diszkó bezárt, az egyházközségnek ekkor nyílt lehetősége az ingatlan visszavásárlására. 2000-ben az eredeti altemplomban elkészült az urnatemető, Szauer Tibor és Müller Ferenc tervei alapján.

Az épületegyüttesből azóta is csak az urnatemető működik, önálló külső bejárattal, a többi résztől leválasztva. A fölötte elhelyezkedő részek a többszöri átalakítás, a gyenge minőségű anyaghasználat és a folyamatos beázás következtében használhatatlanná váltak, esetleges felújításuk műszaki szempontból sem tűnt gazdaságosnak. Ezeket az épületrészeket bontották el az elmúlt hónapokban. Az urnatemető természetesen megmarad, és funkciójához méltó külsőt és környezetet kap.


A telken magasabban elhelyezkedő, önálló szerkezettel megépített csarnokrészből alakítják ki Müller Ferenc tervei alapján a közösségi házat. Györgydeák Márton plébános elmondta, hogy az új épület a vértanú püspök, Apor Vilmos nevét viseli majd, akinek szobra is áll a téren. A közösségi ház és az urnatemető, vagyis az ingatlan profán és szakrális funkciói térben is elkülönülnek. Az egykori altemplom fölött a kör alakú lapos tetőn kis park és keresztút kialakítását tervezik.

A beruházás az egyházközség tagjainak anyagi áldozatvállalásával valósul meg, a munkálatok várhatóan 2016 közepére fejeződnek be – tudtuk meg az egyházközség képviselő-testületének tagjaitól.

Az új közösségi ház építéséről bővebben itt lehet olvasni.


Forrás és fotó: Szerdahelyi Csongor; Müller Péter; Martongallery.hu


Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria