Assisiben a betlehemi jászlat a földrengés sújtotta Norcia lakói állták körül

Kitekintő – 2016. december 9., péntek | 19:22

December 8-án Assisiben meggyújtották a karácsonyfa fényeit és megáldották a betlehemi jászlat, amely az október végi földmozgás következtében összeomlott norciai templom köveiből épült.

Október 30-án érte utol a közép-olaszországi Norcia városát az a nagy erejű földrengés, amelyben leomlott a Szent Benedek-székesegyház. Szent Ferenc városában a betlehemi jászol építéséhez a bazilika köveit használták fel, a megszülető Jézus bölcsője pedig egy tűzoltósisakból készült. A 14 méter magas karácsonyfát Piemont régió ajánlotta fel, szintén a földrengés sújtotta Valnerina völgyből származik.

December 8-án 17 órakor Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa mutatott be szentmisét a Szent Ferenc-székesegyház alsó templomában. A szentmise után Mauro Gambetti, az assisi szent konvent kusztosa megáldotta a betlehemi jászlat és meggyújtotta a karácsonyfa fényeit – „hogy megvilágítsák ezt a konfliktusoktól és természeti katasztrófáktól sújtott világot”. Az eljövendő Úrról úgy beszélt, mint aki azért jön, hogy megvilágítsa életünk történéseinek rejtett jelentését, megmutassa az események mélyét, és megmutassa a béke útját.

Megosztotta a résztvevőkkel, hogy a jövő évben Asissiben azon munkálkodnak majd, hogy zsidó és palesztin barátaik találkozzanak egymással Assisi városában, hogy párbeszédet folytassanak a testvériségről. A földrengés témájával is foglalkoznak, szeretnék megmutatni és javasolni egész Olaszországnak azt a stratégiát, amellyel az 1997-es földrengést követően a Szent Ferenc-székesegyház biztonságossá vált.

Betlehem polgármestere, Vera Baboun az irgalmasságról és a megbocsátásról beszélt, ami oly fontos Palesztinában és az egész világon. Ferenc pápát idézte: a gyermekek a jelei annak, amit teszünk. Ha egy gyerek nem kap enni, az azért lehet, mert van egy felnőtt, aki nem ad neki enni. Nem nőhet fel egyetlen gyermek sem felnőtt gondoskodása nélkül! – hangoztatta a polgármester asszony, aki a béke és a megbocsátás üzenetét hozta Betlehemből.

Nicola Alemanno, Norcia polgármestere elmondta, a szolidaritás számos gesztusa erőt ad a földrengés sújtotta lakosságnak, hogy felemelje a tekintetét és előre nézzen. Marco Rufini, a város plébánosa kifejezte örömét, amiért hatvanfős küldöttségük Assisibe érkezhetett, Szent Ferenc városába. Ferencet gyakran ábrázolják a kereszt lábánál, amint átöleli a keresztet. „Érezzük, hogy átöleli a mi keresztünket is, segít viselni a súlyát” – tette hozzá. Amikor hazamennek, sok változást nem tapasztalnak majd városukban, de reméli, ők maguk mások lesznek, nagyobb béke, derű és remény él bennük, az újrakezdés ereje élteti őket.

Forrás: Sanfrancescopatronoditalia.it

Fotó: Umbriacronaca.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria