Átadták a vakok Batthyány László-gyermekotthona új épületrészét

Hazai – 2015. szeptember 17., csütörtök | 18:20

Snell György püspök áldotta meg a budapesti Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája új épületrészét szeptember 17-én – tájékoztat az MTI.

A vakok gyermekotthonának igazgatója, Fehér Anna megköszönte mindazok munkáját, akik segítségével elkészülhetett az új épületszárny. Anna nővér emlékeztetett rá: tizenöt év sikertelen próbálkozás után már szinte lemondtak a bővítésről, amikor értesültek a hírről, hogy mégis megépülhet az új szárny.

Az azeri és magyar nép közötti barátság, a kultúrákon és vallásokon átívelő szövetség tette lehetővé, hogy egy muzulmán ország muzulmán alapítványának segítségével egy keresztény ország katolikus közössége meg tudta valósítani az álmát – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadóünnepségen.

A miniszter megtiszteltetésnek tartotta, hogy családja is hozzájárulhatott az új épületrész létrejöttéhez, és azt kívánta, az új épület jelentsen a gyerekeknek új otthont, új lehetőséget, és töltse meg azt a fiatalok zsivaja és rosszalkodása.

Anar Alakbarov, a támogatást nyújtó azeri Heydar Aliyev Alapítvány ügyvezető igazgatója arról beszélt, az alapítvány Azerbajdzsán legnagyobb civil szervezete, amely 2004-es létrejötte óta nagyívű egészségügyi, környezetvédelmi, kutatási, tudományos, szociális és sportprojekteket valósított meg.

Az ünnepségen részt vettek Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Szijjártó Szilvia, a miniszter felesége.

Az épületet Snell György püspök áldotta meg, Szijjártó Péter és Anar Alakbarov pedig lelepleztek egy, az alapítvány támogatására emlékeztető követ.

* * * 

A XII. kerületi Mátyás király úton lévő Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája azoknak a sajátos nevelési igényű, látássérült, illetve látás- és mozgássérült gyermekeknek az óvodai, általános iskolai nevelését, oktatását, valamint teljes körű ellátását végzi, akik nem foglalkoztathatók együtt a többi gyermekkel. Az itt tanulók közül többen betöltötték a tizennyolcadik életévüket, de más intézményben szinte lehetetlen elhelyezni őket.

Az új épületben teljes körű ellátásban részesülnek, az állapotuknak megfelelő fejlesztést kapnak, és védett munkalehetőségük is lesz. A jelenlegi beruházás összköltsége félmilliárd forint, ebből mintegy 240 millió forintot állt az azeri alapítvány.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria