Átadták az Ágota Közösségi és Kulturális Központot Szegeden

Hazai – 2015. október 9., péntek | 10:39

Átadták az Ágota Alapítvány közösségi és kulturális központját csütörtökön Szegeden. A létesítményben több ezer rászorulónak, nyugdíjasnak és fiatalnak kínálnak rendszeres kulturális, szabadidős és támogató programokat.


Régi álmuk vált valóra azzal, hogy a játszóházi programokat és a felnőttképzést, amelyet az elmúlt évek során mindvégig bérleményekben végeztek, a saját ingatlanjukba tudták költöztetni – mondta Kothencz János, a karitatív szervezet alapítója.

Kothencz János kifejtette: a tarjáni lakótelepen található, hatszáz négyzetméteres épületben – amely korábban pártház volt – egy 17 ezer kötetes könyvtárat alakítanak ki. Emellett ott kap helyet az Ágota Alapítvány szakmai-pedagógiai programja, amelyet már Bulgáriában is végeznek, a játszóház – készség- és képességfejlesztési, alkotóházi rendezvényekkel –, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye karitász-szolgálata is.


Az alapítvány, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az egyházmegyei karitász együttműködése a biztosítéka annak, hogy a közösségépítést, a diakóniát és a humán-szociális segítségnyújtást még hatékonyabban tudják képviselni a jövőben – jelentette ki Kothencz János. Hozzátette, hogy a központban kap helyet a Szegedi Tudományegyetem Jogklinika programja is, emellett hetente egyszer kulturális rendezvényeket, havonta egyszer pedig egészségvédelmi programokat szerveznek. Az idősek számára is kínálnak programokat, ugyanis a generációk közötti integrációs programsorozat is évek óta célkitűzésük. Hátrányos helyzetű fiataloknak, magányosan élő időseknek és a társadalom perifériáján élőknek is – a közösség igényei szerint – támogatást szeretnének nyújtani.


Az ingatlant a képzési bevételekből, az egyszázalékos szja-felajánlásokból és egyéb adományokból, összesen 52 millió forintból vásárolták meg és újították fel.


A központ átadásán jelen volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Fotó: Szegedma.hu

MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria