Átadták az idei Hit pajzsa-díjat

Hazai – 2014. február 22., szombat | 17:33

Czike Imre János atya, ciszterci szerzetes vehette át a Parma fidei - Hit pajzsa elnevezésű díjat a budai Szent Imre-plébániatemplomban február 22-én szombaton. A kommunizmus áldozatainak február 25-ei emléknapjához kapcsolódó kitüntetést 13. alkalommal adta át Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a kommunista diktatúra évtizedeire utalva arról beszélt, hogy az emberi közösségek megőrzésében és összekovácsolásában mindig azok játszották a legnagyobb szerepet, akik bátrak voltak, kockáztattak azért, hogy adni tudjanak, felelősséget érkeztek azokért, akiket rájuk bíztak. Emlékeztetett arra, hogy az európai társadalmak keresztény értékeken szerveződtek, és ez az értékrend volt az összetartó erő, amely képes volt megőrizni őket. Ezeket az értékeket akarta elvenni a kommunista diktatúra az emberektől, megrendítve ezzel a társadalom természetes egységét.

Bolberitz Pál, a díjat elsőként kiérdemlő teológiai professzor laudációjában rámutatott: a kommunista időszakban Czike Imre János atya végig kitartott szerzetesi fogadalma és elvei mellett, és azokat nyíltan meg is vallotta. A jelenleg Zircen élő szerzetes papot méltatva arról is beszélt, hogy akik ismerhették a 81 éves ciszterci szerzetest, azok mindig bátorítást nyerhettek a belőle sugárzó derűből.

A díjat megköszönő Czike Imre János 48 évnyi papi és 53 évnyi szerzetesi életére visszaemlékezve elmondta: a hit Isten ajándéka a hívő ember számára, amelyre válaszolni kell – meg kell élni imádsággal és munkával. Az Isten sokféle munkát adhat, a lényeg az, hogy az ember az ő akaratát teljesítse.

A Hit pajzsa-díjat Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapították 2002-ben. Azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.
A díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan adják át minden esztendőben.

MTI/Magyar Kurír

A díjazottról bővebben itt olvashatnak: Czike Imre János ciszterci szerzetes kapja idén a Hit pajzsa-díjat