Átadták a Brenner-iskola új épületét Szombathelyen

Hazai – 2015. augusztus 11., kedd | 17:34

Felavatták a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium új épületét Szombathelyen augusztus 11-én, napra pontosan egy évvel az alapkőletétel után – tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Veres András megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: az új épületben nemcsak a keresztény szellemiségű nevelést biztosítják a diákoknak, hanem a korszerű körülmények megteremtik a lehetőségét a mindennapos testnevelésnek is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az elmúlt öt évben több mint százmilliárd forintot fordított a kormány ötszáz iskola korszerűsítésére. Ennek keretében energetikai beruházások zajlottak, természettudományos műhelyeket, laboratóriumokat alakítottak ki, támogatták a mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtését vagy éppen új iskolaépület létrehozását. Ezek közül a legkiemelkedőbb Szombathelyen valósult meg – mondta a miniszter.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője személyes élményeit idézte fel: lányai az intézmény elődjének számító püspöki iskola Hollán Ernő utcai épületébe jártak általános iskolába. Mint mondta: ma is hálás szívvel emlékszik erre az időszakra és a kiváló pedagógusokra.

A szalagátvágás után Veres András átadta az iskola kulcsait Englert Zsolt igazgatónak, mintegy rábízva az épületet. Az igazgató beszédében kiemelte: szép, a kor kihívásainak megfelelő iskolaépületben kezdhetik meg szeptember 1-jén a tanévet a diákok. Az elmúlt években több területen is kiváló eredményeket tudott felmutatni az intézmény. A jobb körülményeknek köszönhetően a nevelő-oktató munkát még magasabb színvonalon végzik majd – fogalmazott az igazgató.

A beszédeket követően lehetőség nyílt az iskola bejárására. Több család is részt vett az átadóünnepségen, így elsőként láthatták az új komplexumot, járhatták be a termeket.

Az új létesítmény felépítésére egy sikeres pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőség. A projekt támogatott részének összköltsége 2,2 milliárd forint, amelynek száz százalékát az Európai Unió és a magyar állam biztosította. Ebből az összegből egy több mint tízezer négyzetméter alapterületű iskola épült. Sor került emellett a szalézi kollégium épületének felújítására, oktatási célú átalakítására is, amit a Szombathelyi Egyházmegye saját forrásaiból állt.

A 24 tantermes iskola alapterülete 8313 négyzetméter, ennek része a csaknem 1350 négyzetméteres tornacsarnok, amivel a mindennapos testnevelés tárgyi feltételei is biztosítottak lesznek. A tantermek mellett 11 csoporttermet, laborokat, valamint szertárakat és öltözőket alakítottak ki, így a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium 2015. szeptember 1-jén már az új helyen nyithatja meg kapuit.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria