Átadták a megújult Szent II. János Pál pápa teret Székesfehérváron

Hazai – 2019. június 25., kedd | 10:40

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron: felavatták és megáldották a felújított Szent II. János Pál pápa teret a Szent István-székesegyház előtt. A június 22-i eseményen köszöntőt mondott Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója. A teret Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

Sok százan érkeztek a belvárosba a Múzeumok Éjszakája programjaira, amelyek a Szent II. János Pál pápa tér avatásával kezdődtek. A MusicColore Énekegyüttes zsoltárt és motettát énekelt, majd köszöntőt mondott a város polgármestere.

Székesfehérvár belvárosának legmagasabb pontján található a város és egyúttal nemzetünk történelmének egyik fontos helyszíne. E területen állt a mai székesegyház elődtemploma, Fehérvár egyik legkorábbi egyházi épülete.

„Szent István királyunk, aki az ország legfontosabb és legnagyobb egyházi létesítményét, a Szűz Mária prépostsági templomot – közismert nevén a koronázóbazilikát – megépíttette, nem a város legmagasabb kiemelkedésén tette ezt, hanem egy építészetileg kevésbé előkelő helyszínen – mondta Cser-Palkovics András. – Ennek oka a történeti kutatások szerint az lehetett, hogy itt, a mai székesegyház helyén már állt egy ilyen fontos épület. Ez az a templom, amely Géza fejdelem sírját őrizte, s első királyunk számára sokat jelentő, megőrzendő érték volt. Ez is jól jelzi, hogy szimbolikus a hely, ahol vagyunk. Ezért volt számunkra fontos az egyházmegyével közösen e tér megújítása is.”

Fehérvár polgármestere elmondta, a burkolat megújítása előtt jelentős közműkiváltások történtek. Köszönhetően az egyházmegye, a kormány és a város összefogásának, a kívülről már felújított székesegyház épületével, a megújult térrel és parkkal gyönyörű lett a Szent II. János Pál pápa tér, amely 2005 óta viseli egész Közép-Európa ezredfordulós évtizedei egyik legmeghatározóbb személyiségének az emlékét. A térkőburkolat pedig jól mutatja, hogy hol állt egykoron, ezer évvel ezelőtt a négykaréjos templom.

A polgármesteri köszöntőt követően Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója ismertette a 2014-ben kezdődött ásatás eredményeit és az egykori templomhoz kapcsolódó történelmi információkat. Mint mondta, a mai székesegyház középkori elődjének tekinthető Szent Péter- és Pál-templom kivételes szerepet játszott hazánk középkori történelmében. Az államalapító Szent István atyjának, Géza nagyfejedelemnek sírját őrző templom a koronázó szertartás kapcsán is fontos szerepet töltött be. A koronázóbazilikában felkent király ebben az épületben hozta meg első ítéleteit, azaz jelképesen itt kezdte meg uralkodását.

Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai során a Szent Péter-templom rekonstrukcióját is elvégezte: eszerint a jelenlegi térburkolatban fehér színnel kiemelt alaprajzú, négykaréjos épületet a későbbiekben keleti irányba kibővítették és átépítették, amely munkák eredményeként egy kéttornyos, poligonális (sokszögű) záródású szentéllyel ellátott épület jött létre. A templom, amely Székesfehérvár várostörténetének meghatározó fontosságú egyházi épülete, egyúttal a magyar nemzet egészének története szempontjából is kiemelkedő jelentőségű történeti emlék.

„A hely, ahol állunk, szent. Ennek a helynek értékét ismeri a város, ezért vállalta, hogy összefogva az Egyházzal ezt a teret szentnek őrizze meg; ennek a térnek az arculatát megújítsa, a székesegyházzal és a tér alatt fekvő négykaréjos templom maradványaival együtt. Öröm, hogy a város tudja, mi az az érték, ami rábízatott, és ezt őrzi. A szent hely erejét az is jól jelzi, hogy ilyen sokan vagyunk ma itt együtt e térnek a megáldásán” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök, majd megáldotta a teret.

Forrás: Székesfehérvár.hu

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria