Átadták a várdombi megújult templomot

Hazai – 2015. február 28., szombat | 17:06

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2012. évi őszi pályázatának részeként a várdombi barokk stílusú műemlék templom és környezete csaknem 20 millió forintból újult meg. A műszaki átadásra február utolsó hetében került sor – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

A várdombi Nepomuki Szent János-templomot 1787-ben a falu német lakosai számára építette a Theresianum Akadémia Alapítványa. 1809-ben lett önálló plébánia, addig Bátaszékhez tartozott. A barokk stílusban épült templom az 1838-as tűzvészben leégett, de aztán újjáépítették.

 

Egy különleges Mária-oltár mellett a templom leghíresebb emléke a tolnai ferences templomból származó Utolsó vacsora-kép, amelyet Tintorettónak vagy tanítványának tulajdonítanak.

 

A Pécsi Egyházmegye a pályázati támogatás segítségével a templom külső-belső felújítását és akadálymentesítését valósította meg. A vízelvezető rendszer is megújult. A költségek egy részét a helyiek vállalták: a nyílászárók cseréje és a toronysisak bádoglemezének lefestése nekik köszönhető. A templom környezete is megszépült. Kiépítették a temetői járdát, pihenőket építettek, lámpákat és vízcsapokat szereltek fel. A kálvária stációit lefestették és a képeket is restaurálták.

Várdomb (németül Wardum) község Tolna megyében, a Szekszárdi járásban található.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria