Átfogó közpolitikai reformot szorgalmaz Romániában két keresztény családszervezet

Kitekintő – 2017. május 30., kedd | 12:41

A házasságkötést és a gyermekvállalást bátorító, a házasságok élettartamának növelését elősegítő közpolitikai reformot szorgalmaz Romániában a Vladimir Ghika katolikus családszervezet és a bukaresti Pro Vita egyesület.

A Koalíció a családért elnevezésű ernyőszervezet honlapján közzétett, 50 pontba foglalt javaslatcsomagot május 26-án ismertette a Hotnews.ro hírportál, amely egyebek mellett azt emelte ki, hogy a kezdeményezők az otthoni iskola és a családi adózás bevezetését, az iskolára felkészítő „nulladik” osztály kötelező elvégzésének eltörlését, valamint a művi terhességmegszakítás és fogamzásgátlás állami szubvenciójának megszüntetését szorgalmazzák.

A javaslatcsomag ezek mellett egy kizárólag családpolitikával foglalkozó államtitkárság megalakítását, illetve a fiatal családok önálló lakáshoz jutásának és a külföldi vendégmunkások hazatérésének hatékonyabb állami támogatását is javasolja. A demográfiai gondok enyhítése érdekében a két családszervezet azt kéri a kormánytól, hogy a második gyermek születésétől kezdve jelentős összeggel támogassa a gyermekvállalást. A pénzt a családok előre meghatározott célokra – például az anya életjáradékára, lakásfelújításra vagy a gyermek tanulmányi ösztöndíjára – fordíthatnák.

A családszervezetek a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorúbb büntetését, a beleegyezési korhatár 16, illetve 18 évre emelését szorgalmazzák, továbbá azt is előírnák, hogy kiskorúak csak a szülők beleegyezésével részesülhessenek családtervezési tanácsadásban, szexuális egészségügyi vagy erkölcsi nevelésben.

A kezdeményezők a javaslatcsomagot egy – a romániai családok gondjairól két éve végzett – közvélemény-kutatás eredményei alapján dolgozták ki.

A két családszervezet tagja a Koalíció a családért nevű, a többségi Román Ortodox Egyház támogatását élvező ernyőszervezetnek, amely – a többi keresztény egyház támogatásával – több mint hárommillió aláírást gyűjtött össze az azonos neműek házasságkötése alkotmányos tiltását célzó polgári kezdeményezéséhez. A hagyományos keresztény családmodellt népszerűsítő civil koalíció alkotmánymódosító javaslatát május elején csaknem egyhangúlag megszavazta a román képviselőház. Ha a tervezetet a szenátus is elfogadja, Romániában népszavazást írnak ki arról, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, nem pedig a „házastársak” elhatározásával létrehozott házasságként, ahogy az a hatályos alaptörvényben szerepel.

Forrás: MTI

Fotó: SPC.rs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria