Átvették megbízólevelüket a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségének önkéntesei

Hazai – 2019. február 13., szerda | 15:31

Február 10-én, a betegek világnapjának előestéjén keresztet és megbízólevelet vettek át Udvardy György pécsi megyéspüspöktől azok az önkéntesek, akik ezentúl pasztorációs feladatot látnak el a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészségén.

A megyéspüspök prédikációjában a tanítványi lét megélésére biztatva küldte szolgálatba az önkénteseket. „Tanítványok vagytok és tanítványok lesztek. Semmi mást nem kér az Úr, mint hogy az Ő szavára merjétek kivetni a hálót. Nem mást viszünk örömhírként, mint Krisztust, aki értünk fölfeszíttetett, meghalt, de föltámadott.”

Az önkéntesek heti rendszerességgel fogják látogatni a kórházakat, hogy a rászorulóknak vagy a hozzátartozóknak, de akár az egészségügyi intézmények dolgozóinak is lelki segítséget nyújtsanak.

A kórházlelkészség vezetője, Dohány Zoltán plébános prédikációjában kifejtette: „Ismerjük Jézus parancsát, nyugodtan mondhatjuk parancsnak vagy felszólításnak: »Beteg voltam, és meglátogattatok.« Ez nem csak arra vonatkozik, hogy a papok menjenek a betegágyhoz, és szolgáltassák ki a szentségeket, ami természetesen nagyon fontos, de az is fontos, hogy a betegekkel elbeszélgessenek, meghallgassák őket. Ez lehet papi feladat is, viszont jól tudjuk, hogy Pécs városában azért elég sok a kórházi, klinikai ágy. Éppen ezért ahhoz, hogy mindenhol meg tudjunk jelenni, és valóban időt is tudjunk szentelni azokra a betegekre, akik kérik az elbeszélgetést – nagy szó ez, hogy kérik a lelkigondozást –, emberek kellenek, ahogy hallottuk a mai evangéliumban. Nélkülözhetetlenek az önkéntes beteglátogatók.”

„Minden olyan vigasztaló szó vagy gesztus, ami egy-egy betegágynál elhangzik, megtörténik akár családban, akár otthonokban, akár egészségügyi intézményekben, kórházakban, egészen biztos, hogy Istennek az irgalmát viszi közel az emberhez – mondta Udvardy György megyéspüspök. – Ugyanakkor szükség van arra, hogy egyfajta szervezettséggel, szakmai felkészültséggel mind a betegek, mind a hozzátartozók, mind az ápolók, az orvosok támogatására legyünk. Hiszen ez a kiszolgáltatottság nemcsak a betegekre vonatkozik, hanem mindazokra, akik a betegséggel napról napra találkoznak, és ezt a szolgálatot végzik értünk, emberekért, akiknek az élete itt a földön egyszer befejeződik. Hogy ez milyen minőségben történik, a remény ébrentartásával, ez pedig a mi szolgálatunkon múlik.” 

A kórházlelkészség elérhető a 06-30-702-0133-as 24 órás ügyeleti telefonszámon, elektronikusan pedig a korhazlelkeszseg@pecs.egyhazmegye.hu  e-mail-címen.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria