Szent István első vértanúra emlékeztek a premontreiek Nagyváradon

Külhoni – 2019. augusztus 13., kedd | 13:42

A várad-hegyfoki premontrei kanonokrendi prépostság szerzetesközössége védőszentjét, Szent István első vértanút ünnepelte augusztus 3-án, szombaton.

A szentmise bevezetőjében Fejes Rudolf Anzelm apát, prépost-prelátus arról szólt, hogy augusztus első szombatja különleges a premontrei rend számára: az első vértanú, Szent István testének megtalálását ünneplik ekkor, idén augusztus 3-án. A nyugati egyházban 1960-ig kötelező emléknap volt, a liturgikus reformok idején azonban a két Szent István-ünnep közül csak a december 26-it tartották meg, így azóta hagyományosan akkor ünneplik az első vértanút.

Szent István vértanú alakja a legendákból lép elénk, ugyanakkor ő a magyar nép és a várad-hegyfoki premontreiek számára fontos pártfogó – mondta homíliájában Fejes Rudolf Anzelm. Azért lett a prépostság védőszentje, mert a premontreieket Váradra hívó király, II. István védőszentje volt.

A premontrei apát szentbeszédben arról is szólt, hogy csoda kísérte Szent István vértanú testének megtalálását, mely állítólag 415-ben, éppen augusztus 3-án történt. Egy Lucianus nevű papnak látomásban megjelent egy hófehér szakállú bölcs öregember, Gamáliel, aki annak idején méltatlannak tartotta, ahogy Istvánt eltemették. Gamáliel útmutatása alapján Lucianus megmutatta, hol volt eltemetve István, több más szenttel együtt. A feltárás után a vértanú ereklyéit elkezdték széthordani, mivel csodák történtek, melyekről tíz évvel később, 425-ben Szent Ágoston püspök is tanúságot tett.

A test megtalálása előtt csodák történtek Anconában is: ott őriztek egy véres követ azok közül, melyekkel megkövezték Istvánt; egy tengerész vitte oda, aki terjeszteni kezdte Szent István tiszteletét az anconai keresztények közt.

A szentmise végén Fejes Rudolf Anzelm apát ereklyés áldást adott, majd a jelenlévők kifejezhették tiszteletüket a relikvia előtt.

Forrás és fotó: Bihari NaplóNagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria