Ausztria: 85 ezer jótékony pásztorjátékos a három szent király útján – VIDEÓVAL

Kitekintő – 2014. december 20., szombat | 19:09

December 27. és január 6. között gyerekek járnak házról házra Ausztriában, hogy mindenkihez elvigyék a három királyok nyomát, követve Jézus születésének örömhírét. A népi pásztorjáték jótékonysági célt is kitűz: idén a bolíviai gyerekek számára végeznek gyűjtést – tájékoztat a Kathpress.

Ausztriában 85 ezer gyerek és fiatal Sternsinger (csillagéneklő) indul útnak a karácsonyi ünnepnapokat követően, hogy vízkeresztig a három szent király nevében bekopogtasson szerte az országban az otthonokba, és adakozásra buzdítson. Idén Bolívia számára gyűjtenek a napkeleti bölcsek. Hagyományosan felkeresik az egyházi és politikai élet vezető személyiségeit is. Az első, az akciót elindító látogatásuk december 27-én Christoph Schönborn bíboroshoz, Bécs érsekéhez vezet. Az állami élet több képviselője is fogadja a gyerekeket, köztük Sebastian Kurz külügyminiszter, Heinz Fischer államfő, Werner Faymann szövetségi kancellár, Johann Georg Schelling pénzügyminiszter.

Faymann szövetségi kancellárnak három csillagot adnak át a gyerekek, melyek az oktatás-neveléshez, egészséghez és a fiatalok döntési hozatalba való bevonásához való jogot jelképezi. Január 7-én a parlamentbe viszik be üzenetüket a csillagéneklők, fogadja őket Karl-Heinz Kopf, az Osztrák Nemzeti Tanács második elnöke, később pedig Reinhold Mitterlehner alkancellárt is felkeresik. A politikai élet vezető képviselői közül még Sophie Karmasin családügyi és ifjúsági miniszterhez és Doris Bureshez, az Osztrák Nemzeti Tanács elnökéhez is ellátogatnak.

A csillagot követő három király útját felelevenítő játék az osztrák katolikus ifjúsági mozgalom, a Jungschar (KJS) kezdeményezése. Célja, hogy elvigye a béke üzenetét az otthonokba, és a szükséget szenvedők számára gyűjtést szervezzen. Így segítenek Afrika, Ázsia és Latin-Amerika országaiban – fogalmazta meg Sara Dallinger, a KJS elnöke. Ebben az évben a gyűjtőakció Bolívia támogatását célozta meg. Az adományt a nyomor leginkább mezítelen arcát mutató utcagyerekek és az elszigetelt aprófalvakban élő családok megsegítésére fordítják. Az utcagyerekek számára lakóhelyet és képzési lehetőséget kívánnak biztosítani, a falvakban élő családokat pedig az őshonos növénytermesztésben, öntözőrendszer kiépítésében szeretnék támogatni.

A Jungschar kezdeményezése 1954-ben született, azóta kereken 367 millió eurót „énekeltek össze” a gyerekek. Tavaly 16,1 millió eurót adakoztak Ausztriában. A támogatás eddig ötszáz segélyakciót valósított meg húsz országban.

A betlehemezés olyan dramatikus játék, mely a Bibliában leírt eseményeket követi: karácsonykor bemutatják a pásztorokat a mezőn, az angyal szózatát, a pásztorok látogatását a szent családnál. Vízkeresztkor a csillagot követő három király útját, a gyermekgyilkos Heródes fenyegetőzését jelenítik meg. A karácsonyi-vízkereszti színjátékok, babjátékok, köszöntők, féldramatikus szokások a variációknak igen nagy sorát mutatják, melyben népi, irodalmi, és egyházi kezdeményezés egyaránt helyet kapott és más és más formákat öltött a különböző európai országokban. Ausztriában a csillagéneklés, háromkirály-járás mint népszokás városi iskolai szokás volt.

Forrás: Dömötör Tekla: Megszemélyesítések, dramatikus szokások

Fotó: vienna.at, kath-kirche-kaernten.at, salzburg.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria