Az amerikai alkotmánybíróság az egyházi iskolák adófizetői támogatása mellett foglalt állást

Kitekintő – 2020. július 11., szombat | 12:03

Az amerikai szövetségi alkotmánybíróság az egyházi iskolák adófizetői támogatása mellett foglalt állást június 30-án, és semmisnek mondta ki a négy évvel ezelőtti montanai bírósági döntést.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság egy konkrét ügyben foglalt állást: 5:4 arányban úgy döntött, hogy egy montanai oktatási programnak van létjogosultsága. A program adókedvezmények nyújtásával ösztönzi az embereket adományozásra egy keresztény egyházi iskolában működtetett ösztöndíjprogramhoz.

A montanai legfelsőbb bíróság négy évvel ezelőtt az állam alkotmányával ellentétesnek nyilvánította a programot, azzal indokolva a döntést, hogy a keresztény iskola ösztöndíjprogramjához nyújtott adófizetői támogatás „sérti az egyházaknak és vallási intézményeknek nyújtott köztámogatás montanai alkotmányban foglalt tilalmát”. A keresztény iskola három diákjának édesanyja akkor fordult a szövetségi legfelsőbb bírósághoz. A washingtoni testület június 30-án semmisnek mondta ki a montanai döntést.

Érvelésében John Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke úgy fogalmazott: a montanai döntés megsértette a szabad vallásgyakorlásnak az amerikai alkotmány első kiegészítésében garantált jogát. „Az államnak nem muszáj támogatnia a magánoktatást. De ha egyszer így dönt, akkor nem korlátozhat néhány magániskolát csak azért, mert egyházi iskolák” – fejtette ki indoklásában Roberts főbíró.

A döntést elutasító négy bíró álláspontját Stephen Breyer bíró fejtette ki. Mint fogalmazott: a döntés „zavart és konfliktust” kockáztat azt illetően, hogy hol kell meghúzni a vonalat a szabad vallásgyakorlás és a vallás kormányzati szintű támogatása között.

Betsy DeVos, a Trump-kormányzat oktatási minisztere üdvözölte a döntést, amely szerinte „fordulópontot jelent az amerikai oktatás szomorú és statikus rendszerében, s új kezdetet indít majd el az oktatásban, amely ezután elsősorban a diákokra és az ő igényeikre figyel majd”.

Az állami iskolákban dolgozó tanárokat tömörítő Országos Oktatási Szövetség úgy vélekedett, hogy az alkotmánybíróság állásfoglalása alááshatja majd az állami iskolákat, hiszen fontos anyagi támogatások juthatnak helyettük az egyházi iskolákhoz.

A legfelsőbb bíróság egyébként 2017-ben már hozott egy döntést, amely kimondta, hogy az egyházi iskoláktól és intézményektől nem lehet megtagadni az adófizetői támogatást, még akkor sem, ha az adott tagállam alkotmánya ezt tiltja.

Forrás: MTI

Fotó: Stillwater Christian School

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria