Az édesanyák dicsérete – Beszámoló a XIII. nemzetközi gyermekrajz-vándorkiállításról

Kultúra – 2017. október 12., csütörtök | 16:44

„Az édesanyák dicsérete” című nemzetközi gyermekrajz-vándorkiállítást Hatvan, Pásztó, Vancouver, Budapest, Mártraverebély-Szentkút, Mátraszentimre-Fallóskút helyszíneken mutatták be augusztus 20. és október 8. között, a Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány szervezésében.

Az elmúlt évek folyamán Hatvanba vonzotta a művészetet kedvelő fiatalokat a Basa Ottóné Révész Erzsébet művésztanár által kezdeményezett nemzetközi gyermekrajz-vándorkiállítások sorozata. A Tilma Alapítvány – nagylelkű támogatók segítségével – évről évre egyre színvonalasabb tárlatokat szervezett.

Erdő Péter bíboros, prímás, Katona István és Beer Miklós püspökök áldásukkal és imáikkal kísérték a kezdeményezést, és Zahar Béla pásztói plébános, az alapítvány kuratóriumi tagja és lelkivezetője is felkarolta a nemes ügyet.

A 2017-ben meghirdetett pályázatra az ország számos településéről és határon túlról is érkeztek pályaművek. A legifjabb résztvevő négyéves, a legidősebb tizennyolc éves volt. Az egyéni és a csoportos pályázók, a művészeti iskolások munkái mellett hátrányos helyzetű gyerekek is készítettek rajzokat. A közel ezer alkotásból a szakmai zsűri – Bajcsy Lajos esperes, grafikusművész és Gaul Emil egyetemi tanár vezetésével – májusban a legsikeresebb alkotók százhatvan művét választotta ki díjazásra, továbbá azt az ötszáz alkotást, melyeket kiállítottak.

A Hatvanban Az édesanyák dicsérete címmel rendezett kiállítás fővédnökei Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és Horváth Richárd hatvani polgármester voltak. A szeptember 16-án tartott ünnepélyes megnyitón megemlékeztek Jókai Annáról, aki szívügyének tekintette a fiatal nemzedék sorsát és 2006-tól 2017-ig a vándorkiállítás fővédnöke volt – tájékoztatott Basa Ottóné Révész Erzsébet, a tárlat szervezője, a Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány elnöke.

Az idén megjelent Hatvantól a Vatikánig – Az irgalmasság csodás tettei című kötettel – melyben az elmúlt tizenkét év élményei, írásai, a legszebb alkotások, idézetek és fotók kaptak helyet – a részt vevő kiállítókat, támogatókat és díszvendégeket ajándékozták meg.

Mátraverebély-Szentkúton, valamint a mátraszentimre-fallóskúti Béke Királynője-templomban állandó kiállítást szerveztek a díjazott alkotásokból. A szentkúti ferences galériában október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén mutatták be a vándorkiállítás díjnyertes képeit: e tárlatot Orosz Lóránt kegyhelyigazgató nyitotta meg.

Forrás: Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány

Fotó: Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria