Az Egy a sokféleségben – Ars Sacra, a készület jegyében

Kultúra – 2019. szeptember 8., vasárnap | 18:29

Nemcsak Budapesten, vidéken, a kisebb-nagyobb városokban, hanem a határon túl is találkozhatunk szeptember 14. és 22. között olyan kiállításokkal, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, amelyek az Ars Sacra Fesztivál részeként mutatják be a szakrális művészet sokszínűségét, gazdagságát.

Az ökumenikus törekvést is sugalló idei mottóból kiindulva a programsorozat néhány részletéről az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnökével, Dragonits Mártával, kuratóriumi tagjával, Kolek Ildikóval és munkatársával, Kiss Gabriellával beszélgettünk.

Dragonits Márta: Az idei mottónk Jézus főpapi imájából vett gondolat: „Legyenek mindnyájan egyek”; ami azonban nem pusztán a programok ökumenikus jellegéből fakad, hanem a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítésére is utal. Azért választottuk ebben az évben ezt a jelmondatot, mert az Eucharisztiához mindenkinek köze van. Összeköt minket.

Kiss Gabriella: Az ökumené egyébként abszolút jelen lesz a fesztivál kínálatában. Egy országos programsorozatról beszélünk, amelyre a jelentkezés a honlapunkon online formában történik. Nagyon sok olyan programfeltöltéssel találkoztunk, amely pontosan az említett mottóra épít. Összefogtak felekezetek; többek között zenés műsorokat, irodalmi esteket, tematikus sétákat szerveztek, aminek nagyon örülünk. Egy programra mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig a négy történelmi egyház közös zenei áhítatára, amelyre hagyományosan a fesztivál első vasárnapján kerül sor. Zsidó, katolikus, evangélikus és református gyermekkórusok énekelnek zsoltárokat szeptember 15-én, 15 órától a budapesti Szent István-bazilikában.  

– Közvetlenebb formában is megjelenik az említett Eucharisztia-téma idén?

K. G.: A Piarista Múzeumban lesz látható szeptember 15. és 21. között egy érdekes kiállítás, Az Egyház asztalánál címmel. Az 1938-as Szent István-emlékévet és a budapesti Eucharisztikus Világkongresszus ünnepségsorozatát mutatja be a tárlat; ehhez társulnak Okrutzky Erzsébet iparművész liturgikus ötvöstárgyai. A kiállításon egyébként meghatározott időpontokban tárlatvezetések is lesznek. A honlapunkon lehet regisztrálni ezekre is. „Kenyér és bor színben elrejtezett…” címmel összművészeti estet rendez a Szolgáló Krisztus Szerzetesi Műhely. A Nyitott Templomok Napja alrendezvényünkhöz kapcsolódóan számos helyszínen tartanak szentségimádásokat, imaesteket is.

– Az Ars Sacra programjainak rendszeres látogatói tapasztalhatták, hogy az előadók között számos visszatérő művészt találunk, akik az elmúlt években úgymond a fesztivál arcai lettek. Kiket emelnének ki az állandó, emblematikus szereplők közül?

Kolek Ildikó: A kezdetektől rendszeres fellépőnk Bogányi Gergely zongoraművész. Rá nyugodtan mondhatjuk, hogy a fesztivál egyik arca. Ezúttal ő adja a programsorozat záróhangversenyét a gazdagréti Szent Angyalok-templomban. Említhetem a Klukon Edit-Ránki Dezső házaspárt és a Szent Efrém Férfikart is. Nem minden alkalommal, de már többször szerepelt nálunk az idén ötvenéves Kaláka. A Misztrál együttessel adnak közös koncertet az Avilai Szent Teréz-templomban. Visszatérő Bálint Márta, a fesztiválon második alkalommal szereplő Karosi Júlia, az irodalmi összeállításaival rendszeresen jelen lévő Dóczy Péter, akinek idén is több előadása lesz Budapesten és a határon túl is. Fellép a Lázár Balázs–Tallián Mariann színészházaspár: a Pinceszínházban adják elő Weöres-estjüket.  Szabó T. Anna ugyancsak évek óta fellépője a fesztiválnak; most férjével, Dragomán Györggyel új helyszínen mutatkoznak be. A Zugligeti úti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban találkozhatnak velük a kortárs irodalom kedvelői. Ugyanitt, a nyitónapon Lackfi János lép fel, újdonság, hogy a lányával, Lackfi Johannával. Sebestyén Márta szintén a visszatérő művészek közé tartozik. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Vármúzeum igazgatója a Vár és a Víziváros szakrális emlékeit mutatja be, Kacskovics Fruzsina a pesti belvárosban kalauzolja majd az érdeklődőket. Az Anima Musicae kamarazenekar rendszeres közreműködő volt a megnyitóinkon, ezúttal Szűcs Máté brácsaművésszel koncerteznek a MOM Kulturális Központban.

– Kik azok, akik idén csatlakoznak először a fesztivál művészi-spirituális vállalásaihoz?

K. I.: Azt hiszem, igazi kuriózum lesz Roby Lakatos és együttesének jazzkoncertje szeptember 18-án az S4 – Háló Közösségi és Kulturális Központban. A kitűnő fotóművész, Thaler Tamás már sok képet készített nekünk, de első ízben nyílik tárlata a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol Freskók nyomában címmel a Kárpát-medence legszebb középkori falképeit mutatja be. Ugyancsak újdonság lesz a Készenléti Rendőrség Zenekarának tagjaiból verbuvált KR SaxBrassDrums kamaracsoport veszprémi koncertje. Országszerte számos új előadóval és fellépővel találkozhatunk ebben a tíz napban, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen kezdetektől kiemelt feladatként tekintünk a fiatal művészek bemutatására is.

D. M.: Öröm számunkra, hogy a Szent Máté Napi Fúvószenekari Fesztivál az elmúlt években bevonódott az Ars Sacrába. A Szent István téren, a bazilika előtt tartott koncerten – immár a hagyományokhoz híven – fellép a Pénzügyőr Zenekar, a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, a Magyar Honvédség és a Budapest Helyőrség Zenekara.  

K. G.: . A határokon túli programok közül mindenképpen említést érdemelnek a négyszáz évvel ezelőtt, Pázmány Péter által alapított bécsi Collegium Pazmaneum Ars Sacra-rendezvényei. Kiemelném még, hogy a zsidó felekezet idén komolyan bekapcsolódik a fesztivál kínálatába. Tavasszal ismerkedtünk meg a Gyere velem zsinagógába! projekt csapatával, akik sok programmal várják az érdeklődőket. Többek között szabadulószobával a Páva utcai zsinagógában, ahonnan különféle bibliai fejtörőkkel, interaktív próbákkal juthatnak ki a vállalkozó kedvűek. Egy gasztro-könyvbemutatóra is sor kerül Macesz és kenőcs címmel. Azokat az évezredes múltra visszatekintő zsidó ételeket ismerhetjük meg, amelyeket napjainkban is fogyasztanak. Kiállítással és a Talmudot magyarázó előadással is készülnek.

– Formálódik már a jövő évi, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején tartandó fesztivál is?

D. M.: A következő évi mottónk ugyanaz a zsoltáridézet, mint a NEK-é: „Minden forrásom belőled fakad.” A kongresszus „nulladik” napja a Nyitott Templomok Napja lesz. Bíboros úr tanácsára várunk, hogy jövőre milyen közös javaslatunk legyen a csatlakozó templomok számára. Egyelőre arra gondoltunk, hogy a templom előtt osszanak kenyeret és bort, magyarázzák el az arra járóknak, mi is az Eucharisztia, bent pedig tartsanak szentségimádást. Számos programtervet adtunk magyar kulturális intézeteknek, így reményeink szerint jövőre a diaszpóra magyarsága is bekapcsolódhat a rendezvényekbe. Több együttműködést tervezünk, például a gyógyfürdők vezetőivel és a pálosokkal. A magyar alapítású rendnek több forrása is van a Gellérthegyen. Ezek a konkrét élő vizek gondolatilag, tematikailag szépen kapcsolhatók az Eucharisztia valóságához és a kongresszus mottójához.

Fotó: ars-sacra.hu

Magyar Kurír
(pt)

Az írás az Új Ember 2019. szeptember 8-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria