Az élet a szeretetben teljes – Miskolcon is bemutatták a Palánki Ferenccel készített interjúkötetet

Kultúra – 2017. június 30., péntek | 16:29

Június 28-án a miskolci Szent Péter és Pál apostol- (Mindszenti) templomban mutatták be Elmer István Palánki Ferenc megyéspüspökkel készített, „Az élet a szeretetben teljes” című interjúkötetét. Ezt megelőzően Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutatott be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvényen több miskolci pap, plébános is részt vett. Ahogy a kötetben, a bemutatón is Elmer István újságíró kérdezett, de új, aktuális témákról is szót váltottak. Így Európa – és benne országunk – elvallástalanodásáról, hitünk elvesztéséről is. (Ezt mutatja az a példa is, amit a beszélgetés végén hallhattunk: a püspök székhelyén, Debrecenben csak minden tizedik elhunyt részesül egyházi temetésben, a többi kilencet polgári szertartással búcsúztatják.)

A kötetbemutatón elhangzott Beer Miklós püspök gondolata: „Igyekezzünk életünket az elveinkhez igazítani, mert ellenkező esetben elveink fognak az életünkhöz igazodni.” Azaz, ha a keresztény ember nem figyel arra, hogy az Istentől kinyilatkoztatott elveket betartsa, kiszolgáltatottá válik. Az isteni kinyilatkoztatás nem is csupán elveket, hanem életformát jelent. Igyekezzünk megélni Krisztus életét, mondjuk ki: olyan életet akarunk élni, mint Krisztus.

A beszélgetés során szóba került az indulás, a szülőhely, a család. Aki ismerte Palánki Ferencet, tudta, hogy Csesztvén született, Madách Imre egyik lakhelyén, „ahol édesapám él, s ahol gyermekkoromat, fiatalkoromat töltöttem. Sok kedves emlék köt oda, mindenkit ismerek, s ők is ismernek engem” – idézte fel a főpásztor. De minden más helyen, ahol megfordult, otthon érezte magát. Bevallotta, hogy mikor megtudta, Miskolcra kell jönnie, félt ettől a várostól. Nagyon kellemesen csalódott, hiszen kiváló papokat, gazdag hitéletű egyházközséget, jó embereket ismert meg itt. Azóta is mindenhol hirdeti, ha Miskolc szóba kerül, ez a város sokkal jobb, mint a híre.

Tudjuk Palánki Ferencről, hogy későn érett be hivatása, ahogy elmondta, talán későn érő típus, aki érettségi után műszaki pályára készült, sőt el is végezte Győrben a főiskolát, ahol távközlési üzemmérnök diplomát szerzett. De már ott is érezte Isten hívó szavát, s a diploma megszerzése, majd másfél év katonaság után jelentkezett a teológiára. S ha voltak is kétségei, valóban papnak hívja-e az Úr, olyan atyák segítették, egyengették útját, mint Vigyázó Miklós, aki évtizedeken át volt lelkivezetője, Pálos Antal jezsuita atya, aki átlendítette megtorpanásain, vagy később, egyházmegyés püspöki kinevezése idején a ferences Barsi Balázs.

A papszentelés előtt jelmondatot kell választani. Ahogy a könyvben olvassuk vallomását: „mindenképpen bele akartam fogalmazni Isten szeretetét… Rátaláltam János apostol első levelében: »Ha szeretjük egymást, akkor Isten bennünk él.« A szeretet nem érzés, hanem döntés! Döntés a másik mellett, Isten mellett. Ugyanakkor mindig önfeladás, önmegtagadás, ahogy Jézus mondja: »aki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét«.”

A kápláni, plébánosi évek után spirituálissá nevezte ki püspöke a váci szemináriumba, ugyancsak spirituális volt rövid időn át a Központi Szemináriumban, Budapesten, majd jött a váratlan fordulat, XVI. Benedek pápa 2010-ben egri segédpüspökké nevezte ki. Már az első napon megtudta, hogy Miskolcra szánja főpásztora, nemcsak segédpüspöki, plébánosi feladatai is lesznek a városban. Csaknem két éve, 2015. szeptember 21-én pedig megkapta kinevezését a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyébe.

„Az Atya mindannyiunkat eleve arra rendelt, hogy hasonlókká váljunk Fiának képmásához. Az ember törekedjék ezt a képmást kialakítani az alatt az idő alatt, amíg a földön él, s ezt akkor tudja elérni, ha mindennap életre váltja azt, amit az evangéliumból megértett” – olvasható az interjúkötetben.

A beszélgetést követően Palánki Ferenc és Elmer István dedikálták a kötetet.

Forrás és fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria