Az első országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpiát rendezik Erdélyben

Külhoni – 2017. április 27., csütörtök | 17:59

„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten gyermekei” – ezzel a Római levélből (8,14) való mottóval hirdették meg a romániai magyar hittanolimpiát Kolozsváron április 26. és 28. között. A vetélkedő első ízben minősül a román oktatási minisztérium által elismert tantárgyolimpiának.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A korábban főegyházmegyei tantárgyversenyként ismert, majd 2016 óta országos vetélkedőként szervezett rendezvény közel húszéves múltra tekint vissza. A 2016/17-es tanévben a négy, többségében magyar ajkú római katolikus egyházmegye püspökének kérésére és Nagy Gabriella minisztériumi tanácsos közbenjárására a magyar hittanolimpia megkapta a minisztériumi elismerést. (A tantárgyolimpiának nevezett verseny a magyar Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny – OKTV – romániai megfelelője – a Szerk.)

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban tartott rangos versenyen – a középiskola, az oktatási minisztérium és a Kolozs megyei tanfelügyelőség szervezésében – mind a négy erdélyi római katolikus egyházmegye és a bukaresti magyar iskola is képviselteti magát, 11 megyéből 120 diák érkezett 15 kísérőtanárral, valamint 15 tanár vesz részt a különböző vizsgabizottságokban. A magyar nyelvű versenyre két szlovák anyanyelvű, szlovák iskolába járó gyermek is érkezett Szilágy megyéből.

Az ünnepi megnyitót a Báthory-líceum dísztermében április 26-án délután tartották. Az ünnepségen Böcskei László nagyváradi püspök köszöntötte és bátorította a diákokat. Török Ferenc Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes örömének adott hangot, hogy miután tavaly szintén Kolozsváron rendezték meg az országos ökumenikus vallásolimpiát, most ismét a város látja vendégül az újabb országos megmérettetés résztvevőit. Timár Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatója többek közt az iskolát alapító erdélyi fejedelem szavaival biztatta a résztvevőket, majd Nagy Gabriella minisztériumi tanácsos szólt a jelenlévőkhöz. Köszöntötte a verseny résztvevőit és tanáraikat a házigazdai szerepet is betöltő főtámogató, Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes is, majd a rendezvényt a vizsgabizottság elnöke, Holló László egyetemi adjunktus nyitotta meg.

A megnyitó műsorát a Báthory-líceum kórusa szolgáltatta, Potyó István karnagy vezetésével. Ezt követően Ludens filii Dei (Isten játszó gyermekei) címmel Miklós György hittantanár zenés-játékos közösségi estje keretében hangolódtak össze a részt vevő diákok.

Április 27-én, csütörtökön a középiskola dísztermében tartott közös ima után kezdődött meg a verseny: az előző este összeállított tételek alapján a résztvevők megírták a vizsgadolgozatot, amelyet a javításra kijelölt tanárok délután javítanak ki, míg a diákok a 700 éves Kolozsvár történelmi múltját felidéző sétán vesznek részt, kalauzaik pedig a Báthory-líceum diákjai. A nap kulturális műsorral ér véget: A legszebb hosszú út címmel Laczkó Vass Róbert kolozsvári színész verses-zenés előadását tekinthetik meg a diákok, a színművészt Incze Gergely Katalin kíséri zongorán.

Az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjátadó, valamint a záró szentmise – amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrál a Szent Mihály-templomban – április 28-án, pénteken lesz.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria