Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kitüntetését vette át Erdő Péter bíboros Kölnben

Kitekintő – 2016. szeptember 27., kedd | 16:50

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia a „Tolerancia gyűrű” elnevezésű kitüntetést adományozta Erdő Péternek. A bíboros szeptember 26-án a kölni városházán Felix Unger professzortól, az akadémia elnökétől vette át az elismerést.

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia megalapítása Felix Unger osztrák szívsebész, Franz König bíboros, valamint Nikolaus Lobkowicz politológus és filozófus együttműködéséhez kötődik. Körükből 1990-ben jött létre hivatalosan a testület, mely határokon és tudományterületeken átívelve működik, főként Európa számára kihívást jelentő témákkal foglalkozva. Ma mintegy 1500 tagja van, köztük Walter Kasper és Karl Lehmann bíboros is.

Az akadémia 1997 óta adja át a Tolerancia díjat, melyben többek között Franz König és Karl Lehmann bíboros, Teddy Kollek, Jeruzsálem egykori polgármestere, Hans-Dietrich Genscher, Németország volt külügyminisztere és Eugen Biser katolikus pap, egyetemi professzor részesült.

2012-ben a testület létrehozott egy másik elismerést, Tolerancia gyűrű elnevezéssel, utalva Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményének gyűrűkről szóló példázatára. Az akadémia minden évben három ilyen kitüntetést ad át, odaítélésénél a vallások párbeszéde, mindenekelőtt a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás közötti igazságosság és tolerancia előmozdítása áll a középpontban. Elsőként Karl Lehmann bíboros, Zaki Anwar Nusseibeh és Lord George Weidenfeld vehették át az elismerést.

2016-ban keresztény-katolikus részről a Tolerancia gyűrűt Erdő Péter bíboros, zsidó részről az izraeli Uri Lubrani diplomata, muszlim részről pedig az alexandriai könyvtár igazgatója, Ismail Serageldin vette át.

Sir Charles Hoare, a Weidenfeld Alapítvány elnöke méltatásában elhangzott: Erdő Péter bíboros teológiaprofesszorként tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, amelynek rektora is volt. Ismert, hogy erősen támogatja a kisebbségeket és különösen is törekszik a vallások közötti párbeszédre. Tevékenysége példaértékű. Erdő Péter bíboros a megértés és az együttműködés embere, párbeszéd útján hidakat épít és ösztönzi az új kezdeményezéseket.

Az ünnepségen a vendégeket Henriette Reker, Köln polgármestere köszöntötte, a díjátadót Sali Berisha, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tiszteletbeli szenátora, Albánia korábbi miniszterelnöke és Elmar Kuhn előadása zárta.


Forrás és fotó: European Academy of Sciences and Arts

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria