Müller bíboros: „Család nélkül nincs jövő”

Ferenc pápa – 2014. november 20., csütörtök | 18:40

A férfi és a nő egymást kiegészítő szerepével foglalkozott november 17–19. között a Humanum nemzetközi tanácskozáson tizennégy vallás képviselője és négyszáz szakértő. A konferencia első napján felszólalt Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa is.


A nemzetközi tanácskozás szervezésében részt vett a Család Pápai Tanácsa, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa és a Hittani Kongregáció. A konferencia résztvevői megállapították: a férfinek szüksége van a nőre és csak a másik nemmel való egységben válnak teljessé. A férfi és a nő komplementaritása a biztosíték a társadalom jövője számára. Ezekben a koncepciókban osztozik a kereszténység, a zsidóság és az iszlám. A jelenlegi kihívások láttán kiemelték a férfi és a nő közötti egységen alapuló család alapvető értékét.

Gerhard Müller bíboros, a szervező Hittani Kongregáció prefektusa a Vatikáni Rádiónak adott interjújában kiemelte Ferenc pápa beszédének egyes pontjait: a házasság és a család fontosságát. „Ez a jelenlegi pápaság egyik nagy témája, mivel sürgető kérdést jelent az egész emberiség számára. Nemcsak a katolikus teológia foglalkozik vele, hanem, mivel beilleszkedik a teremtés rendjébe minden nagy vallás számára alapvető téma a férfi és a nő közötti kapcsolat a házasságban. Család és gyermekek nélkül nincs jövő és nincs remény. Az apa és az anya gyermekek iránti szeretete nélkül nem létezik a személy identitásának, személyközi kapcsolatainak és a társadalomnak jó irányú fejlődése. Az emberi méltóságot nem a közintézmények biztosítják, hanem a szülőktől kapott szeretetélménnyel, a testvérekkel, a nagyszülőkkel együtt való felnövéssel kezdődik.”

Müller bíboros rámutatott: a pápa a családról, a házasságról alkotott felfogás kapcsán világosan kijelentette, nem egy olyan kulturális koncepcióról van szó, amely egy kultúrával létrejön, majd eltűnik, hanem a lét alapvető dimenziója. „Ne hagyjuk, hogy a mai ideológiák összezavarjanak és megijesszenek bennünket, hiszen a legjobb érvekkel rendelkezünk: nyilvánvaló, hogy a család nélkül, amely egy férfi és egy nő közötti házasságon, egy férfi és egy nő szerelmén keresztül jön létre, nem létezik emberi fejlődés. ”

A természetjog nem egy parlament által kibocsátott törvény, hanem egy üdvösségterv, amelyet Isten adott a teremtett világnak. „Isten szeretete ez, amely jelen van lelkiismeretünkben, abban a képességünkben, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, az igazat a hamistól” – nyilatkozta Gerhard Müller bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: humanum.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria