Az időjáráshoz igazodik a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátó rendszere

Hazai – 2016. október 18., kedd | 9:00

November 1-jétől a hét minden napján, szinte huszonnégy órás nyitvatartással, több férőhellyel várják a rászoruló embereket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben. Azokat, akik nem veszik igénybe a szállókat, a teajárat és az utcai gondozószolgálat látja el.

November elsején kezdődik a téli ellátási időszak a hajléktalanszállókon és más szolgáltató intézményekben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat akár ötszáz embert is tud fogadni éjszakánként – mondta el Morva Emília, a karitatív szervezet közép-magyarországi régiójának vezetője.

A fővárosban a Máltai Szeretetszolgálat a korábbi évekhez hasonlóan hat nappali melegedőben 440 férőhellyel, három éjjeli menedékhelyen 200 férőhellyel, két lábadozóban 56 férőhellyel, egy 36 férőhelyes hajléktalanotthonban, valamint kilenc utcai gondozószolgálattal látja el a fedél nélkül élő embereket. A krízisidőszakban ezek a férőhelyek hatvan időszakos éjjeli menedékhelyként működő, tíz alacsony küszöbű, valamint tizenöt lábadozó férőhellyel egészülnek ki. Az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Szegeden is szükség esetén krízisférőhelyekkel bővítik a hajléktalanellátó intézmények kapacitását.

A hideg idő beálltával, de legkésőbb november 1-jén a fővárosban és a nagyvárosokban megkezdi csaknem 24 órás működését a diszpécserszolgálat, és elindulnak a krízisautók. Az ellátás szervezésében kiemelt szerepet kap Budapesten a Menhely Alapítvány partnereként a szeretetszolgálat budai oldalon működő diszpécserszolgálata, amely április 31-ig mindennap reggel 8-tól hajnali 2 óráig fogadja a bejelentéseket. Budán a diszpécserekkel szorosan együttműködve a kilenc utcai gondozószolgálat közösen biztosítja a hét minden napján reggel 8-tól hajnali 2 óráig a folyamatos ellátást azok számára, akik nem veszik igénybe az éjjeli menedékhelyeket.

Megkezdi működését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „teajárata” is, mely a hét minden napján este 19 órakor parkol le Budán. A kisbuszhoz, melyen számos középiskolás diák teljesít önkéntes szolgálatot, csütörtök kivételével hétköznapokon társul a mozgó orvosi rendelő is, ahol egészségügyi problémával fordulhatnak a rászorulók a szeretetszolgálat önkéntes orvosaihoz. Decemberben tüdőszűrésen is részt vehetnek a hajléktalan emberek a mobil szűrőállomáson.

Morva Emília elmondta: a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál mindig az időjáráshoz igazodva, az utcán dolgozó kollégák jelzése alapján változtatnak a kapacitásokon. „Olyan nem fordulhat elő, hogy kapacitásprobléma miatt ne tudjanak fogadni egy hajléktalan embert éjszakára. Ha más nem, egy matrac, egy szék mindenképpen jut mindenkinek. Azok az intézmények pedig, amelyek az év többi részében csak hétköznap biztosítanak ellátást, télen egész héten nyitva állnak nappali melegedő, illetve éjszakai szolgáltatásaikkal.”

Legfőbb cél az életmentés

Harminckét, hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezet írt alá júliusban együttműködési szándéknyilatkozatot, így idén télen már közösen, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium keretében dolgoznak azért, hogy férőhely hiányában senki ne töltse fedél nélkül az éjszakát. A közvetlen életmentés a célja annak a jogszabály-módosításnak is, amely a jövőben előírja az önkormányzatoknak, hogy extrém időjárási körülmények esetén a településen tartózkodó hajléktalan vagy fűtés nélküli házban élő embereket el kell helyezniük. A kezdeményezés céljáról Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta: „Az önkormányzatoknak kötelezettsége kell hogy legyen olyan helyet fenntartani, ahova ha hideg van – vagy éppen extrém magas a hőmérséklet –, be tudnak menni a rászoruló emberek. Hogy ezt hogyan oldja meg az önkormányzat, azt az önkormányzatokra bízzuk.”

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria