Az Irgalmas Szeretet Ünnepe – a Katolikus Karitászt köszöntötték Pécsen

Hazai – 2016. október 16., vasárnap | 17:22

85 éve alakult meg, és 25 éve alakult újjá a Katolikus Karitász. A jubileumhoz kapcsolódott a Irgalmas Szeretet Ünnepe, melyet október 14-én rendeztek meg Pécsen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvény keretében a Karitász jövőjéről gondolkodtak a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartott előadások során, majd szentmisét ünnepeltek a pécsi székesegyházban.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: az Irgalmas Szeretet Ünnepén azokra emlékezünk, akik az érdek nélküli szeretetet gyakorolják embertársaikon segítve.

A Karitász és a segélyszervezetek munkájának hatékonysága az állam és az egyház összefogása nélkül nem jöhetett volna létre – fogalmazott Soltész Miklós államtitkár előadásában. – Az egyházi szervezetek érdek nélküli erőfeszítése ugyanis a hazai és határon túli karitatív egyesületekkel együttműködő állam jó szándékát megsokszorozzák. Ahhoz pedig, hogy tovább javítsák és segítsék a Katolikus Karitász és a hasonló szervezetek munkáját, a kormány egy több mint 4 milliárd forintos országos pályázatot fog kiírni a közeljövőben a területi képviseletek eszköz- és épületfejlesztésének céljából.

Szükségünk van az ünnepre ahhoz, hogy az öröm a hétköznapjainkban is még erősebb legyen, ugyanakkor nem tudunk ünnepelni, ha nincsenek hétköznapjaink – Udvardy György pécsi megyéspüspök ezekkel a szavakkal kezdte beszédét, majd megköszönte mindazok munkáját, akik a Karitász tevékenységét segítették és segítik most is.

Az egyházmegye az elmúlt években Jeremiás próféta könyvéből vett idézetet követi: Reményt és jövőt adok nektek – folytatta a főpásztor. – Higgyünk a jövőben, és olyan reményt adjunk, amely az üdvösséget tárja elénk. Nem tudunk jól liturgiát ünnepelni, tanúságot tenni, vagy a közösségi életben magunkon kívül is tekinteni, ha nincs szeretetből fakadó karitatív tevékenység. De a karitatív tevékenység sem tud működni liturgia, tanúságtétel és közösségi dimenzió nélkül. Az egyház ezen elemei kölcsönösen átjárják egymást, és a liturgiában csúcsosodnak ki.

A karitatív tevékenység az evangélium hirdetésének és az Ige hirdetésének szerves része. Sok elméleti kérdést fel lehet tenni, de a mi feladatunk nem ez, hanem konkrét, közvetlen kérdések megfogalmazása, és ezekre konkrét, közvetlen válaszok megfogalmazása – hívta fel a figyelmet Udvardy György.

Ezt követően egy 2008-as püspöki szinódusi élményét osztotta meg a jelenlévőkkel, ahol egy afrikai püspök ezt mondta: „Nem értjük meg az evangélium számtalan területét, ha nem akarunk odamenni az legszegényebbek mellé. Az evangélium a másikban, a rászorulóban bontja ki igazi értelmét.”

A pécsi főpásztor elmondta, az egyházmegye a legszegényebb területek megsegítésére sokkal nagyobb hangsúlyt fog fektetni, a központi plébániákon pedig kivétel nélkül karitászcsoportokat alakítanak ki. Cél továbbá az, hogy a karitászkirendeltségek számának növelése mellett azok koordinálásán is javítsanak. Együttműködéseiket szorosabbra fűzik más segélyszervezetekkel és az ország karitászközpontjaival, önkénteseik számára pedig képzéseket szerveznek. Szeretnék, hogy a pécsi kisdiákok és az egyetemisták is minél többet tudjanak meg a karitász munkájáról, és megérezzék, hogy reményt és jövőt adni a rászorulóknak igazi érték.

Őri László, Pécs alpolgármestere úgy fogalmazott, azért, hogy a pécsi Katolikus Karitász a jövőben is hatékonyan tudja végezni önzetlen munkáját, a városvezetés – ahogy korábban is – kiemelten fogja támogatni a szervezetet.

Az előadások utáni szentmise homíliájában Spányi Antal kiemelte: „Krisztus óta a karitász munka nem választható lehetőség! A karitász a kereszténység lényegéhez tartozik: aki Krisztushoz tartozik, annak szeretnie kell testvérét, és ebben a szeretetben csak a tevékeny szeretet létezik.”

A hálaadó szentmise végén a jelenlévő karitász munkatársak, önkéntesek, csoportok és a Pécsi Egyházmegye Caritas Hungarica díjazottjai elismerésben részesültek a pécsi székesegyházban. Az országos díjat az idei, jubileumi évben a Pécsi Egyházmegyéből Bérces Boldizsárné (Nagypall), Fejes Jánosné (Szekszárd), Köves Péterné (Pécs-Vasas) és Seszták Miklósné (Bóly) vehette át.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria