Az Iszlám Állam földig rombolta egy asszír város maradványait

Kitekintő – 2015. március 6., péntek | 17:10

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet március 5-én, csütörtökön elkezdte eldózerolni az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait – tájékoztat az MTI.


Az iraki idegenforgalmi és régészeti minisztérium meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy az Iszlám Állam emberei elkezdték eldózerolni az ellenőrzésük alatt lévő Nimrúd régészeti parkjának asszír romjait. „Az Iszlám Állam szembeszáll a világ akaratával és az emberiség érzéseivel” – olvasható a minisztérium Facebook-oldalán megjelent közleményben.

Nimrúd, a Krisztus előtti 13. századi eredetű asszír régészeti hely a Tigris folyó bal partján, Moszultól harminc kilométerre délre fekszik.

Az Iszlám Állam januárban és februárban Moszulban pusztított el felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket, mert eretnekségnek tekinti ezeket. A térséget a szervezet tavaly júniusban foglalta el.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február végén elítélte az Iszlám Állam kultúraromboló, barbár tetteit. A szélsőséges szervezet az ezt megelőző napon tett közzé az interneten egy videofelvételt, amelyen emberei szétzúznak több ókori tárgyi leletet az egyik moszuli múzeumban és az ugyancsak a városban található, az Asszír Birodalom egykori központjához, Ninivéhez tartozó hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal-kapunál.


Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) elítélte és háborús bűntettnek minősítette a rombolást, és jelezte, hogy az ENSZ-hez és a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordult az ügyben.

„Nem hallgathatunk. A kulturális örökség szándékos elpusztítása háborús bűntett. Arra kérem a térség valamennyi politikai és vallási vezetőjét, hogy emeljen szót ez ellen az újabb barbarizmus ellen” – írta közleményében Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója. Jelezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökéhez és a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészéhez fordult az ügyben, és arra kéri a teljes nemzetközi közösséget, hogy egyesítse erőit ennek a katasztrófának a megállítására. Bokova szerint „az Irakot sújtó kulturális tisztogatás semmit és senkit nem kímél: az emberi életeket, a kisebbségeket sújtja, és az emberiség több ezer éves kulturális örökségének szisztematikus pusztításával jár”.

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria