Az Iszlám Konferencia Szervezete elítéli a moszuli keresztények elűzését

Kitekintő – 2014. július 22., kedd | 19:01

A moszuli keresztények kitelepítése megengedhetetlen bűntény. Az elkövetett atrocitásoknak és a folyamatban lévő gyakorlatoknak semmi közük nincs az iszlámhoz és a vallás toleranciára és együttélésre vonatkozó alapelveihez – ezekkel a szavakkal ítélte el az Iszlám (Együttműködési) Konferencia Szervezete az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) szunnita felkelőinek erőszakos tetteit.

Az ötvenhét muzulmán országot tömörítő csoport nevében kiadott közleményben, amelyet a MISNA nemzetközi missziós hírügynökség is közzétett, a szervezet szaúd-arábiai főtitkára, Iyad Madani utasította a tagállamokat, hogy nyújtsanak humanitárius segítséget a kitelepített személyeknek, amíg arra várnak, hogy visszatérhessenek otthonaikba – olvasható a Vatikáni Rádió híradásában.

* * *

Szintén a Vatikáni Rádió adta hírül a SIR olasz katolikus hírügynökség nyomán, hogy vasárnap délután Ferenc pápa telefonon felhívta III. Younan antióchiai szír katolikus pátriárkát, hogy biztosítsa: közelről és aggodalommal követi a Moszulból elűzött és fenyegetett keresztények drámáját.

A szír katolikus patriarkátus szerint a beszélgetés kilenc percig tartott. Younan pátriárka köszönetét fejezte ki a pápának, és kérte, hogy továbbra is tegyen erőfeszítéseket: szembesítse a világ vezetőit azzal a ténnyel, hogy Ninive térségében vallási alapon tisztogatás folyik.

A telefonbeszélgetés végén Ferenc pápa apostoli áldását küldte Kelet egész keresztény lakosságának, biztosítva őket arról, hogy mindig jelen vannak a békéért és a biztonságért mondott imáiban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria